In Flanders Fields : Rondrit Groen, oranje, kaki, rood en bruin

logo

Na een oorlog wordt enkel de versie van de overwinnaar gehoord. Maar wat als er geen winnaars zijn, alleen maar verliezers?

Dat was op het einde van WO1 voor heel Europa het geval, maar misschien nog meer in het bijzonder en ook merkbaar tot vandaag, in Ierland. Zowel Noord- als Zuid-Ieren hadden in grote aantallen vrijwillig in het Britse leger dienst genomen, meer dan 50.000 van hen sneuvelden zonder onderscheid van afkomst of overtuiging. De overlevenden vonden bij hun terugkeer het land verwikkeld in een burgeroorlog. In de 'gespannen vrede' die volgde, werden de slachtoffers en zelfs de inspanning van de Ieren in WO1 zelf, uit het collectieve bewustzijn verbannen of anders verkeerd geïnterpreteerd. Voor de Ieren in het Zuiden (de groene Ieren) waren de soldaten van WO1 collaborateurs met de Britten, en dus verwerpelijk. Voor de protestantse Ieren van Ulster (de oranje Ieren) waren de soldaten allemaal helden die voor geloof en vaderland waren gestorven, en als dusdanig allemaal postume helden van het ‘orangisme’. Het ene noch het andere klopte, maar het duurde nog tot 1998 voor er – hier in de Westhoek – een monument kon komen van en voor alle Ieren, als symbool van de nog altijd even gewenste als wankele vrede op het hele Ierse eiland.

De 4 personenverhalen in het museum lichten de complexiteit van het gebeuren al in.

Piet Chielens vertelt het verhaal op zes verschillende kruispunten van de Ierse geschiedenis en de Eerste Wereldoorlog, in de buurt van Ieper.Luc Cuppens zorgt voor passende en vaak zeer plaatsgebonden liederen, en begeleidt zichzelf op gitaar, autoharp en mechanisch orgel!

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook