Flipping the classroom


Technologische veranderingen vinden overal plaats. Alles verandert constant en het blijft een uitdaging om bij te blijven. Dit geldt ook voor het onderwijs.

Aan de hand van dit artikel hoop ik het begrip Flipping the classroom kort maar duidelijk uit te leggen. In zekere zin is het niet zo moeilijk, alleen de invoering ervan kan uitdagend zijn.

Letterlijk vertaald betekent het: het klaslokaal omdraaien. Dit is natuurlijk niet wat ermee wordt bedoeld. Met flipping the classroom wordt als het ware de lesmethode omgedraaid, het gaat niet meer om leren in de klas en thuis je opdrachten maken. Maar bij deze methode is het de bedoeling dat de leerlingen zelf het materiaal doornemen en dat ze in de klas, samen met de docent, de opdrachten maken die daarbij horen.

Doordat leerlingen thuis onderzoek doen naar het onderwerp, kunnen zij geheel op eigen tempo de lesstof tot zich nemen. Deze wordt in verschillende vormen aangeboden zodat leerlingen zowel visueel als tekstueel kunnen leren.  Een ander voordeel van thuis de lesstof door te nemen is dat er geen, of in ieder geval minder, afleiding is. De leerling kan zich zo beter concentreren en daardoor betere resultaten halen.

De rol van de leraar verschuift natuurlijk ook, het is niet meer voor de klas staan. Daarentegen heeft de leraar meer tijd voor daadwerkelijke begeleiding van de leerlingen. Flipping the classroom maakt het gemakkelijker om leerlingen persoonlijk te begeleiden en te spelen met de lesstof. Daarbij komt dat leerlingen altijd en overal toegang hebben tot de lesstof en de drempel lager is om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Ondertussen kunnen leerlingen via bijvoorbeeld sociale media of andere educatieve web 2.0 tools de lesstof bespreken en elkaar eventueel helpen. 

Ook de controle verbetert, een leraar kan bijvoorbeeld middels Symbaloo een duidelijke leeromgeving afbakenen en vervolgens zorgen dat leerlingen hier niet af kunnen.

Maar…

Dit alles is niet zo makkelijk als het misschien klinkt, er komt een hoop bij kijken. Je kunt namelijk allerlei filmpjes, illustraties en artikels plaatsen, maar dat betekent nog niet dat je de kwaliteit van je lessen verbetert.

Om ervoor te zorgen dat flipping the classroom daadwerkelijk nut heeft, is het erg belangrijk dat vooraf een goede strategie geformuleerd wordt. Dit is de grootste uitdaging. Je wil natuurlijk eenduidig en overzichtelijk materiaal aanbieden dat berust op ware feiten. Hierdoor moet je eerst al het lesmateriaal testen, en daarna kun je het pas aanbieden. 

Flipping the classroom met Symbaloo

Met behulp van Symbaloo is het heel gemakkelijk om flipping the classroom toe te passen, in veel gevallen is de content namelijk al afgestemd op de lesstof. Een leraar kan heel gemakkelijk voor zijn klas een pagina maken en leerlingen toegang verlenen tot die pagina. Op deze manier hoeven de leerlingen niet te zoeken en kan er nog efficiënter gewerkt worden. Dit maakt het voor leraar en leerling een stuk gemakkelijker.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Andere functie