Les Territoires de la Mémoire : Educatiecentrum voor verdraagzaamheid en verzet

De vzw Les Territoires de la Mémoire heeft als doel de mensen bewust te maken van de noodzaak van herinnering, bewegingen aan de kaak te stellen die de democratie in gevaar brengen en tot slot op te voeden tot burgerzin. Hiertoe heeft de vzw Les Territoires de la Mémoire een educatief project uitgewerkt dat het mogelijk maakt te informeren, bewust te maken en kritisch denken te ontwikkelen.

Een bezoek aan het ‘symbolisch parcours’ beschrijft het traject van gedeporteerden tijdens de Tweede Wereldoorlogen naar de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s. Getuigenissen, filmfragmenten en foto’s in elke symbolische halte plaatsen de bezoeker in de context van toen. Er zijn verschillende films beschikbaar.

Naast multimediapublicaties biedt Les Territoires de la Mémoire boeken en pedagogische dossiers over extreem rechts, de Tweede Wereldoorlog, het nazisme, vooroordelen van nu,... aan. Bovendien biedt het educatiecentrum reizende tentoonstellingen zoals Triangle Rouge, Si je t’oublie en Passeurs de mémoire.

Regelmatig worden ook projecten of campagnes tegen extreem rechts en voor democratie gelanceerd. Tot slot begeleidt de pedagogische dienst geregeld reizen naar concentratie- en vernietigingskampen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Gepubliceerd: 23-08-2013
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
concentratiekampdemocratiedeportatieeducatiecentrumextreem rechtsfilmgetuigenisherinneringkampkritisch denkenles Territoires de la Mémoirenazinazismeopvoeden tot burgerzinverdraagzaamheidvernietigingskampverzetvredeVredeseducatiewereldoorlog II

Ontdek ook