Langemarck Vlucht : Beeldenwandeling

Langemark-Poelkapelle is opnieuw een wandeling rijker.  Tijdens een 1,8 km lang traject wandel je voorbij 16 borden met foto's uit de oude doos die een dubbel verhaal vertellen.

Enerzijds worden er foto’s afgebeeld van vóór de Eerste Wereldoorlog waarbij de toeschouwers een idee zullen krijgen van hoe de Bakelandtgemeente er in het begin van de vorige eeuw uitzag. De bijhorende teksten geven wat meer informatie over die tijdsgeest en leefsituatie.

Het vredige dorp werd echter in oktober 1914 opgeschrikt door het geweld van ‘Den Grooten Oorlog’. Daar het front zich stabiliseerde in de regio rond Langemark kregen de Langemarknaren de raad om hun huizen te verlaten en met alleen het levensnoodzakelijke te vluchten. Onmenselijke taferelen hebben zich hierbij afgespeeld. Bij de terugkeer naar hun gemeente troffen de Langemarkenaren een praktisch volledig vernield dorp aan. Van hun in allerijl achtergelaten bezittingen was er dan ook geen enkel spoor meer. Velen stelden zich dan ook de vraag of ze hier ooit nog een nieuwe toekomst konden opbouwen.

Een prachtig chronologisch vluchtverhaal, gestaafd met o.a. authentieke teksten uit brieven van gevluchte Langemarknaren, zal velen niet onberoerd raken.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
ToerismeGeschiedenis - ArcheologieAardrijkskundePAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Artikel
Gepubliceerd: 30-09-2013
Nummer: 43897
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
beeldenwandelingbrievfenerfgoedfotoGroote OorlogLangemarck VluchtLangemarkvernielingvluchtelingvluchtenwandelingWOI

Ontdek ook