"Jongens zijn slimmer dan meisjes": Mythes over onderwijs gewikt en gewogen

In dit zeer leesbare boek beoordelen Pedro De Bruyckere en Casper Hulshof enkele tientallen mythes op basis van recent onderzoek.

Ze worden genuanceerd, als onbewezen gemerkt of als mythe: een verzinsel dat voor waar wordt aangenomen en verspreid.

De Bruyckere en Hulshof waarschuwen bijvoorbeeld voor neuromythes, theorieën over ons brein, want die worden gemakkelijk geloofd. Het klopt bijvoorbeeld niet dat de jongeren van vandaag geleerd hebben om te multitasken en er zit zelfs ronduit een gevaar in het hokjesdenken over linkerhersenhelftgebruikers, de veronderstelde rationele denkers en de rechterhersenhelftgebruikers, de veronderstelde creatievelingen. We leggen ook te vaak de nadruk op verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ook mythes over leren komen voor de jury: leerstijlen, zelfontdekkend leren, brainstormen voor creatieve ideeën en het belang van non-verbale communicatie. Het vaak gebruikte argument dat onze jongeren digital natives zijn waardoor aandacht voor de ontwikkeling van hun digitale vaardigheden overbodig wordt, wordt onderuit gehaald.

Jongens zijn slimmer dan meisjes is in alle opzichten een verhelderend boek. Voor leraren, begeleiders of beleidsmakers. Wie kwalijke gevolgen denkt te zien in de vervrouwelijking van het onderwijs, kan hier lezen: “Er is nauwelijks bewijs dat jongens het beter of slechter doen bij mannelijke of vrouwelijke leerkrachten.”

Over de auteurs van het boek:
Pedro De Bruyckere is pedagoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool en Casper Hulshof is psycholoog en docent onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht.

Bea Claeys
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Gepubliceerd: 27-08-2013
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
De BruyckeredidactiekHulshofMythesonderwijsonderwijsmytheonderzoekpedagogiektalen