Spelend leren - Spelend leren

logo

Spelend leren is een methodiek die het onderwijs boeiend, leuk en efficiënt kan maken. Onderzoek en ervaring toont aan dat je kinderen kunt boeien en hun intrinsieke motivatie stimuleren door spel als leermiddel in te zetten. Maar hoe pak je het aan om lesactieve tijden in je klas in te voeren? Hoe begin je met speelleerhoeken in de kleuterschool? Of, als je al werkt met speelleerhoeken, hoe kun je ze blijven verrijken en dynamisch maken?

Jos Castermans, de geestelijke vader van de hoekenwerking, is een fervent voorstander van spelend leren en ontwikkelde daarom een rekenmethode om rekenen al spelend te leren. Ze werd bekroond met de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs. Het succes van de hoekenwerking en van het bekroonde project Al spelend leren rekenen bewijzen dat er nood is aan echt kindgericht basisonderwijs.

Het boek Spelend leren van Jos Castermans, uitgegeven bij uitgeverij Abimo is een leidraad voor een actief en kindgericht onderwijs. Het is het eerste basiswerk over de methode spelend leren en het pedagogische project dat erachter zit. Als praktijkboek staat het boordevol lesfiches die je meteen kunt inzetten in de klas binnen alle leerdomeinen, of die je kunt gebruiken als leidraad om zelf met de methodiek aan de slag te gaan.
Daarnaast bevat het boek een uitgebreide bespreking van alle mogelijke speelleerhoeken, met tips om ze op te starten of verder uit te diepen, en steeds boeiend te houden. Er zijn ook vele tips rond contractwerk, de kinderraad, activiteiten om de overgang naar de lagere school eenvoudiger te maken, klasdoorbrekende creadagen, poppenspel,… Er zijn zelfs eenvoudige manieren om kindgericht om te gaan met toetsen, rapporteren, huistaken, straffen en belonen. Hiermee krijg je dus alle tools in handen om je kinderen al spelend te laten leren.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Jos Castermans
Leerkracht, Directie