BIC Schrijfwaren Brigade : Pennen recycleren voor het goede doel

Al geruime tijd trekken de leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool van Retie op pad om in hun gemeente zwerfvuil te rapen. De leerlingen van de school zijn echter enorm bij het milieu betrokken en willen een stap verder. Daarom heeft de school zich aangesloten bij de BIC Schrijfwaren Brigade en recycleren zij alle verbruikte pennen. In heel de school is geen lege pen meer te vinden. Dankzij de grote inzet van de medewerkers, ouders en leerlingen heeft de school al ruim dertig kilogram aan oude pennen gerecycleerd en dat aantal groeit elke maand. 

Dankzij de BIC Schrijfwaren Brigade kunnen nu alle lege pennen, stiften, markeerstiften en whiteboardmarkers gratis worden opgestuurd naar recyclagebedrijf TerraCycle en ontvangt de deelnemer geld waarmee een goed doel naar eigen keuze gesteund kan worden.

Voor elke pen die de school recycleert ontvangt ze een vergoeding waarmee deze school vzw Mooto steunt. Mooto is een stichting die zich inzet voor ontwikkelingshulp in Congo.

De school presteert als één van de beste locaties in Belgie. Enkele leerkrachten die deel uit maken van de milieuwerkgroep leggen uit waarom hun school het zo goed gedaan heeft: ‘’We hebben hier natuurlijk veel aandacht aan besteed in de klas en houden de leerlingen, maar ook de ouders via de website op de hoogte over deze actie. Al snel bleek dat vele leerlingen nog oude pennen en uitgedroogde stiften hadden. Daardoor konden we regelmatig een volle doos opsturen.”

Niet lang nadat er een folder van TerraCycle in de bus kwam, besloot de school mee te doen met dit project. “Wij besteden veel aandacht aan het milieu en waren zeer enthousiast toen we over dit recyclageprogramma lazen. Langs de ene kant leren we de kinderen recycleren, langs de andere kant dragen we ons eigen steentje bij, opdat de kinderen zich bewust worden van het feit dat wij in onze luxueuze maatschappij ook aandacht moeten hebben voor mensen die het een stuk minder goed hebben dan ons.” De leerkrachten geven aan dat de meeste kinderen dankzij de actie een stuk bewuster geworden zijn van de milieuproblematiek. “De koker staat in ons milieuhoekje waar allerlei informatie over het milieu en over dit programma te vinden is. Alle leerlingen worden dus telkens gewezen op deze informatie wanneer ze de schrijfwaren in de koker gooien. Ze leren daardoor meer over de natuur en de gevolgen van ons consumptiegebruik.’’

De keuze voor het goede doel was overigens snel gemaakt. Twee leraren van de school werken al langer mee aan vzw Mooto die een school in Congo voorziet van alle benodigdheden om de kinderen van goed onderwijs te voorzien. Belgische oude schrijfwaren zorgen dus eigenlijk voor nieuwe pennen op scholen in Congo. De school gaat voorlopig gewoon door met deze recyclage-actie en hoopt dat vele scholen en bedrijven in de omgeving hun voorbeeld zullen volgen. Ook zij kunnen vzw Mooto steunen. “Zowel voor het milieu als voor de kinderen in Congo, weggooien is doodzonde”, Als het aan de leerkrachten van de Gemeentelijke Basisschool Retie ligt, belandt geen pen meer bij het afval. Met hun vele initiatieven op vlak van milieuvriendelijkheid, heeft de school bovendien onlangs het eerste MOS-logo ontvangen. Iets waar de leraren en leerlingen best trots op mogen zijn.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Gepubliceerd: 09-10-2013
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
BICBIC Schrijfwaren BrigadeCongoduurzaamheidgoede doelmarkeerstiftontwikkelingshulppenpennenrecyclagerecyclerenschrijfgereiSchrijfwaren Brigadestift