Student Response systems : Interactie met je klas

'Steek je hand op als je wil antwoorden!'

Steeds vaker wordt dit zinnetje vervangen door : 'Is er dan niemand die het antwoord weet?' De betrokkenheid van de leerlingen gaat er niet op vooruit. 'Lijfelijk aanwezig, meneer. 'In sommige klassen is het nl. uncool om te antwoorden. Je wordt als leerling vaak scheef bekeken als je actief meewerkt in de klas, en dat terwijl er zeker leerlingen zijn die graag zouden willen.

Met Student response systems kun je daar snel komaf mee maken. Waar het vingertje niet meer omhoog wil, kan je de leerlingen weer betrekken bij de les door nieuwe technologie te gebruiken. Steeds meer leerlingen hebben een smartphone, steeds vaker is er een draadloos netwerk op de school of zijn er mobiele apparaten beschikbaar. Maak daar gebruik van om de interactie met je klas te verhogen.

Er zijn verschillende systemen die dit toelaten. Ik vermeld hier enkele grote spelers : Socrative, Infuselearning, Mentimeter, Soapbox, Poll Everywhere, Sendsteps (via sms), Twitter . Er is ook nog Answergarden, maar dat is eenvoudiger van opzet.

In dit artikel gaat het vooral over platformen als Socrative en InfuseLearning, die mooie kansen bieden. Je maakt op het leerkrachtenplatform op voorhand je quiz, je vragenlijst, je enquête. Als je die quiz dan activeert, wordt daar een kamernummer aan gekoppeld.

Leerlingen gaan op het leerlingenplatform naar die kamer, zien de vragen verschijnen in het tempo dat jij bepaalt en beantwoorden ze.

Je merkt als leerkracht of alle leerlingen geantwoord hebben. Niemand kan zich verstoppen, iedereen doet mee, zelfs de schuchtere leerlingen

Bijkomend voordeel : je merkt ook meteen of een bepaald item goed of niet goed begrepen is. Als blijkt dat je vraag niet goed beantwoord wordt, is dat het teken dat je leerlingen nog niet mee zijn met het verhaal. Je kan dus als leerkracht veel acuter inspelen op de reële problemen van de klas.

Bij de getipte bijdragen vind je de bijdragen over Socrative die nu al op KlasCement staan.Er zijn ook links voorzien naar een Nederlandstalige handleiding en de andere vermelde tools en relevante info.

Erik Devlies
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
lerarenopleiding
volwassenenonderwijs
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Gepubliceerd: 04-11-2013
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
answergardenantwoordenbetrokkenheidBYODICTinteractiementimetermotivatieresponsesoapboxstudent response systemstudent response systemstechnologietwitter

Ontdek ook