Congo aan den Yser : Boek over Congolese soldaten tijdens WOI

Griet Brosens, historica bij het Instituut voor Veteranen - NIOOO,  publiceert het boek Congo aan den Yser, een lijvig en rijkelijk geïllustreerd werk over de tweeëndertig Congolese soldaten van het Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Groote Oorlog bracht Spahi’s, Zoeaven, Sikhs, Tirailleurs, Chinezen en andere koloniale volkeren naar West-Europa. Bij rondvraag door het leger in 1918 bleek dat er ook minstens 32 Congolese soldaten in Belgisch uniform hadden meegevochten in Namen, Antwerpen en aan de IJzer. Balamba, Yoka, Soumbou, Manglunki,...illustere namen, oorlogsvrijwilligers.

Wie waren ze? Hoe kwamen ze terecht in die rotte oorlog? Wat maakten ze mee? Van de wieg tot in het - voor velen - oorlogsgraf, België en de oorlog door Congolese ogen. Een boek op het kruispunt van de Belgische-, koloniale- en oorlogsgeschiedenis.

Het boek is uitgegeven bij Manteau en verkrijgbaar in de reguliere boekhandel of rechtstreeks bij het Instituut voor Veteranen - NIOOO.

Voor info en bestellingen: herinnering@warveterans.be of 02/227.63.18.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 3e graad
tso 3e, 4e graad
Geschiedenis - Archeologie
Info
Artikel
Gepubliceerd: 27-11-2013
Nummer: 45696
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
boekCongoCongo aan den YserCongolese soldaatCongolese soldaten tijdens WOIfrontsoldaatGroote OorlogIJzerijzerfrontmigratiemigratieverhaalsoldaatWereldoorlog I