Brusselse middelbare scholen krijgen breedband via glasvezel

Tijdens een missie naar Berlijn onder leiding van het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) heeft Brussels Minister voor Informatica, Mevrouw Brigitte Grouwels, het gewestelijke project Fiber to the School officieel voorgesteld. Doel van dit project is alle middelbare scholen in Brussel uit te rusten met een breedband internetaansluiting. In eerste instantie zijn 164 Brusselse middelbare scholen aan de beurt omdat daar de behoefte aan breedband het grootst is. De minister verbindt zich ertoe dat alle middelbare scholen in Brussel tegen het einde van de volgende legislatuur met glasvezel uitgerust zullen zijn, dit is tegen een tempo van 28 scholen per jaar. Eén school uitrusten met glasvezelverbindingen betekent een investering van naar schatting 35 000 euro.

Op uitnodiging van het CIBG brengt de minister op dit ogenblik een bezoek aan Online Educa Berlin 2013, de grootste internationale conferentie over e-learning, die elk jaar meer dan 400 sprekers en ruim 2000 deelnemers uit meer dan 100 landen bijeenbrengt.

Tegen de limiet

De integratie van nieuwe onderwijshulpmiddelen in de Brusselse scholen vertaalt zich nu al in een courant gebruik van video, interactieve deelneming aan debatten door leerkrachten in het buitenland, enz.

Dergelijke elektronische oplossingen vereisen heel wat bandbreedte en op dat punt gaat de vraag in stijgende lijn.

De huidige verbindingen blijken ontoereikend te zijn: uit de studie Survey of Schools: ICT in Education (nov. 2012) is gebleken dat slechts 30% van de middelbare scholen in België over een internetaansluiting beschikt met een capaciteit van meer dan 30 Mbps. «Op het Internet zitten» zoals gezegd wordt, is niet meer genoeg, zo beklemtoont Brigitte Grouwels. Het internet evolueert mee met de snelle ontwikkeling van de IT-technologieën en met de inburgering ervan bij het publiek».

De momenteel bestaande breedbandtechnologieën, die werken met koper (VDSL) of kabel, bieden capaciteiten die goed zijn voor huishoudelijk gebruik, maar zijn ontoereikend voor scholen. Door het gebruik van glasvezel zijn veel grotere capaciteiten mogelijk.

Nieuwe stap

Het Fiber to the School-project vormt alweer een nieuwe stap in het Multimediaplan van het Brussels Gewest, dat door het CIBG uitgewerkt en beheerd wordt. Sinds 1998 stelt het Multimediaplan de scholen gebruiksklare computerapparatuur ter beschikking (pc's, multimediaservers, printers, interactieve borden, tablets) in combinatie met een internetaansluiting via het gewestelijke netwerk IRISnet.

Het Multimediaplan heeft gezorgd voor een elektronische stroomversnelling in bijna 95% van de Brusselse scholen: vandaag zijn circa 400 scholen aangesloten op het Internet en werden 557 scholen (96%) uitgerust met computerapparatuur. Zo werden in totaal meer dan 11.000 pc’s en ruim 550 servers geïnstalleerd. Sinds 1998 heeft het Gewest in totaal meer dan 30 miljoen euro geïnvesteerd om het gebruik van nieuwe technologieën in het onderwijs te ondersteunen.

'Elke 6-jarige die nu de lagere school begint, gaat binnen 6 jaar automatisch naar het middelbaar. De wereld ligt tegen dan wijd open voor hem dankzij Fiber to the School.' 

Contact:

Kabinet van de Minister voor Informatica, Brigitte Grouwels
Philippe Vanstapel
Tel.: 0499 58 89 22 of e-mail

Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest
Tony De Coux
Tel.: 0499 96 64 59 of e-mail 

Pascal Craeye
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Gepubliceerd: 09-12-2013
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
breedband via glasvezelBrusselBrussels onderwijsbrusselse middelbare scholencibgFiber to the Schoolfibernetpersbericht