KlasCement bestaat 15 jaar : KConferentie

Ondenkbaar eigenlijk dat we hier al sinds 1998 mee bezig zijn. Dat verdient een feestje! Het is toch vooral dankzij jouw inzendingen, reacties, scores, favorieten, berichten, feedback, meldingen, ... dat we dit volhouden en dat KlasCement gegroeid is tot een enorm succesvolle 'portaalsite voor en door onderwijs', zelfs in Europese context!

KConferentie: Leermiddelen en Netwerken

Als dank organiseerden we een gratis conferentie op vrijdag 18 oktober 2013 in het Ministerie van Onderwijs en Vorming in Brussel. We pakken vanaf 18 oktober 2013 uit met het begrip Leermiddelennetwerk. KlasCement zal meer dan ooit leermiddelen bundelen en de leden met elkaar laten netwerken.

Download de presentaties en bekijk nu de fotoreportage.

Sprekers waren

 • Jan De Craemer, Adjunct van de directeur - Departement Onderwijs - ICT-beleid Vlaams onderwijs
  Het belang van KlasCement voor het onderwijs- en ICT-beleid
  KlasCement heeft in het onderwijsbeleid steeds een belangrijke rol opgenomen m.b.t. het voorzien van digitale leermiddelen. In mijn bijdrage ga ik dieper in op welke rol KlasCement heeft gespeeld in het ICT-beleid en hoe deze rol in de toekomst kan evolueren. Actuele tendensen zoals open en afstandsonderwijs en open educational resources zullen daarbij aan bod komen.
 • Goedroen Vanlerberghe, Projectleider - Knooppunt vzw
  Gemeenschappelijke digitale initiatieven van uitgevers voor excellent onderwijs
  Om hun lesmateriaal ook digitaal aan te bieden, werken de Vlaamse educatieve uitgevers samen in vzw Knooppunt, het portaal voor digitaal leren. Dit samenwerkingsverband, tot voor kort uniek in Europa, laat de uitgevers toe om te focussen op de kwaliteit van hun leerinhoud, zonder het gebruikersgemak en de digitale (r)evolutie uit het oog te verliezen. Bij de start van het nieuwe schooljaar (2013-2014) heeft Knooppunt een aanbod van meer dan 3.950 verschillende producten. We tellen meer dan 214.000 actieve accounts en meer dan 496.000 actieve producten. Uitgevers zijn zich ervan bewust dat de introductie van de tablet de totale kostprijs van het onderwijstraject verhoogt en proberen dan ook via technologische samenwerkingsverbanden zoals Knooppunt vzw actief bij te dragen aan de kostenbeheersing voor scholen. Knooppunt is intussen uitgegroeid tot een aparte vzw met zeven educatieve uitgevers als lid en is zowel op de Vlaamse als de Waalse onderwijsmarkt aanwezig.  
 • Ziko Van Dijk, Voorzitter Vereniging Wikimedia Nederland
  Leerlingen houden van Wikipedia, leerkrachten haten haar!

  Er bestaat een website die door vrijwel iedereen wordt gelezen, maar over de achtergrond weet bijna niemand iets. En dat is eigenlijk heel merkwaardig omdat die website juist met kennis te maken heeft. Ziko van Dijk schept op over de grandeur van Wikipedia, vertelt over de achtergrond en noemt enkele uitdagingen waarmee Wikipedia wel te kampen heeft. Bijvoorbeeld, is Wikipedia werkelijk zo geschikt voor het eerste contact met een onderwerp? 
  Dr. Ziko van Dijk is historicus en al tien jaar met Wikipedia bezig. Sinds 2011 is hij de voorzitter van Wikimedia Nederland, de Nederlandse steunvereniging voor Wikipedia. Hij heeft Wikipedia en de Wikipedia-onderwerpen zoals vrije kennis op veel scholen, volksuniversiteiten en hogescholen gepresenteerd en geeft een seminar 'Wikipedia in Schule und Hochschule' aan de universiteit Dortmund
 • Minister van Onderwijs en Vorming Pascal Smet, Wim Stalpaert - Kabinet Minister Onderwijs en Vorming
 • KlasCement Toekomstplannen
  Hans De Four - Projectcoördinator KlasCement
  Bram Faems: KlasCement in het nieuw: [filmpje] [mini-handleiding]

Deze leden vielen in de prijzen: [presentatie]

Twintig KlasCementleden die de voorbije jaren aan dit KlasCement van leermateriaal hebben bijgedragen en het netwerk hebben versterkt, worden voor hun tijd en inzet bedankt met een Prowise Tablet!

Basisonderwijs Secundair onderwijs Buitengewoon onderwijs  
Inge Van Bael
Jan Aerts
Ive Hapers
Tiny Rossar
Davy Verbeure
Jos Beyens
Hilde Vorsselmans
Chris De Potter
Daan Jossels
S'Jegers Manuella
Raf Schevenels
Willy Vermaelen 
Jean-Pierre Schreurs
Marc Goris
Carine Geraets
Eveline Maton
Marlies Uyttersprot
Virgine Hendriks
Marcel Michiels

Volwasseneducatie
Janique Vanderstocken
Prowise Tablet 

Leermiddelenmarkt met partners van KlasCement

KlasCement
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Gepubliceerd: 22-01-2014
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
15 jaarKC15KConferentieKlasCement