Popplet : eAPP26

Mindmaps zijn bij veel lessen bruikbaar. Je kunt de techniek goed gebruiken om teksten samen te vatten, om je gedachten op een rij te zetten, om een filmscript te ontwerpen of om de voorkennis van een vorige les even te activeren. Er zijn ook heel veel verschillende apps om te mindmappen, sommigen heel uitgebreid met veel verschillende functies en andere zijn veel eenvoudiger in het gebruik. Popplet is mijn favoriet. Het is eenvoudig in het gebruik, maar heeft wel (zeker in de betaalde variant) de functies die je nodig hebt. Je kunt in een popple plaatjes zetten, tekst typen en zelfs tekenen. Het is heel moeilijk om een popplet rommelig te krijgen door de overzichtelijke vormgeving.

Popplet heeft ook een online omgeving waarin je op een apparaat met internetverbinding ook kunt werken aan je popplets, dit werkt ook naadloos samen met de app op je iPad. Zo kun je op het ene apparaat een popplet maken en er op het andere apparaat aan doorwerken. Ook kun je online samenwerken in een popplet en mensen uitnodigen die meewerken. Samen brainstormen terwijl je niet bij elkaar bent was nog nooit zo makkelijk! Wel merk ik zelf dat ik dan bij een brainstorm toch met elkaar wil kunnen praten. Skype, FaceTime of een Hangout starten is wel een aanrader.

Lesidee:
Op Eduapp zijn al heel veel lesideeën bij Popplet gemaakt. Een aantal lesideeën die ik gemaakt heb bij de app gaan over het thema mediawijsheid. Zo kun je de app bijvoorbeeld gebruiken om leerlingen media te laten analyseren. Herkennen ze of iets reclame of informatief is? Waar herkennen ze dit aan? Deze opdracht kan bij jongere kinderen ook goed in een groepje met één iPad uitgevoerd worden. Ze krijgen allemaal een mediaboodschap en boordelen deze eerst individueel, de resultaten komen in de gezamenlijke mindmap. Daarna schuift de mediaboodschap door (bijvoorbeeld met de klok mee) en gaan de leerlingen het gedeelte van de mindmap van de ander aanvullen (niets verwijderen). Zo ontstaat n.a.v. een thema een mindmap met een analyse of het om reclameboodschappen gaat.

Bronvermelding:
www.ICTnieuws.nl
http://eduapp.nl

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 10-02-2014
Nummer: 46891
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
apptipeAPP26mindmapmindmappenpoppletsamenvatten

Ontdek ook