Kempense Klaprozen : Onderzoek naar soldaten die omkwamen tijdens WOI

Erfgoedcel k.ERF geeft samen met leerlingen uit het secundair onderwijs, heemkringen en archieven opnieuw een gezicht en verhaal aan de omgekomen soldaten uit de k.ERF-regio (Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol). 

Leerlingen krijgen een soldaat toegewezen. Ze vragen zijn dossier op in het archief, gaan op bezoek bij nabestaanden, kloppen aan bij de lokale archiefinstelling, zoeken foto's, ... De resultaten van hun onderzoek vind je op www.kempenseklaprozen.be. De website is geen eindpunt maar een aanzet voor andere projecten in scholen, musea, ... 

Het project startte in 2011 in Geel in het Sint-Maria-Instituut. Al snel breidde het uit naar de andere gemeentes in de k.ERF-regio en ook naar de regio Noorderkempen

Via Kempense Klaprozen leren leerlingen onderzoek voeren en omgaan met primaire bronnen. Ze werken bovendien samen met de lokale heemkring(en) en archiefinstellingen. Zo ontstaat er een wisselwerking waarbij over de sector- en gemeentegrenzen heen informatie wordt uitgewisseld. 

Fijn detail: het logo werd ontworpen door een leerling, Bryan Hannes. Hij inspireerde zich op een verhaal over Kempense soldaten die verlof kregen aan het front. De soldaten mochten naar de zee. Daar zagen ze voor het eerst sinds lang dennenbomen op de zandduinen en dat deed hen denken aan de landduinen van de Kempen. De soldaten trokken dennentakjes van de bomen en staken ze in hun knoopsgat en in de loop van hun geweer.

Het symbool inspireerde ondertussen ook basisscholen. In Dessel en Balen leggen de kinderen rond 11 november klaprozen en dennentakjes bij de graven van de omgekomen soldaten. 

Het project loopt tot 2018.

Erfgoedcel k.ERF
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e graad
kso 3e graad
tso 3e graad
Geschiedenis - Archeologie
Info
Artikel
Gepubliceerd: 14-02-2014
Nummer: 47080
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
100 jaar Groote OorlogarchiefbronnenonderzoekGroote OorlogKempenKempense KlaprozenonderzoeksoldaatWOI