Is die taal van ver of van hier? Wegwijs in talensensibilisering, van kleuters tot adolescenten

Wil je graag met talensensibilisering aan de slag maar weet je niet hoe? Hieronder vind je een verwijzing naar een boek over talensensibilisering. 

Welk boek?
Devlieger, M., Frijns, C., Sierens, S., Van Gorp, K. (2012). Is die taal van ver of van hier? Wegwijs in talensensibilisering, van kleuters tot adolescenten. Praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek, Leuven / Den Haag: Acco.

Wat staat erin?
Elke dag horen, spreken en lezen we verschillende talen en taalvariëteiten. Die meertalige realiteit weerspiegelt zich in onze scholen. Hoe leren we onze leerlingen met die taaldiversiteit omgaan en hoe kunnen we deze positief aanwenden op de klasvloer?

Talensensibilisering biedt kansen. Via een internationale praktijkgerichte literatuurstudie en een bevraging van internationale en Vlaamse experts werd onderzocht wat het concept talensensibilisering inhoudt en wat de effecten zijn op leerlingen en leerkrachten. Dit onderzoek leverde een wetenschappelijk rapport op en een wegwijzer voor de Vlaamse onderwijspraktijk.

Dit boekje, de wegwijzer, is bedoeld voor leerkrachten, coördinatoren en directies die op hun school talensensibiliserend willen werken of meer inzicht willen krijgen in de sterke en minder sterke kanten van hun aanpak. Een vraag-antwoordmodel biedt een conceptueel kader voor een krachtige toepassing van talensensibilisering in de klas en voor de inpassing in een talenbeleid op school. Handzame tips, inspirerende praktijkvoorbeelden en referenties naar lesmaterialen geven inzicht in de kansen van talensensibilisering.

Wie heeft het geschreven?
Dr. Koen Van Gorp is coördinator voorschools, basis- en secundair onderwijs bij het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven). Mieke Devlieger en Carolien Frijns zijn er wetenschappelijk medewerker en Sven Sierens is wetenschappelijk medewerker bij het Steunpunt Diversiteit & Leren (UGent).Het boek werd geschreven in opdracht van de Vlaamse OnderwijsRaad (VLOR).

Hoe kan ik het bestellen?
Je kan het boek bestellen via de website van VLOR.

Carolien Frijns
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan