Universiteitsbibliotheek van Leuven

Honderd jaar na het begin van de Groote Oorlog worden er overal herdenkingsactiviteiten gehouden. Dat is ook het geval in Leuven, samen met Aarschot en Dendermonde erkend als martelaarstad.

Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar de Universiteitsbibliotheek (of Centrale Bibliotheek), een iconisch gebouw op het huidige Mgr. Ladeuzeplein. Wie naar het Mariabeeld kijkt op de voorgevel, met soldatenhelm en de Pruisische arend onder haar voeten, en op de galerij daaronder de beeltenis van koning-ridder Albert I en koningin Elisabeth opmerkt, kan niet ontkennen dat dit gebouw een oorlogsmonument is. Het is een gebouw van de overwinnaar, ter vervanging van de bibliotheek die eind augustus 1914, samen met tientallen andere gebouwen, door de Duitsers in brand werd gestoken op de Oude Markt. De Duitsers wilden op deze manier respect voor de overwinnaar afdwingen, maar het tegendeel was waar: internationale verontwaardiging stak de kop op; in het buitenland werden zelfs kinderen ‘Louvain’ gedoopt.

Na de oorlog, als onderdeel van het Verdrag van Versailles, werd Duitsland verplicht tot een herstelbetaling, en onze oosterburen schonken handschriften en boeken voor een bedrag dat overeenkwam met de waarde van de volledig vernietigde collectie. De steun voor de bouw van de nieuwe bibliotheek, getekend door de Amerikaanse architect Whitney Warren, kwam in de eerste plaats van de Verenigde Staten; daarvan getuigen de meer dan 150 inscripties die verwijzen naar de schenkingen van Amerikaanse universiteiten en scholen. Drijvende kracht achter de geldinzameling was de latere president Herbert Hoover; een buste met zijn beeld staat in de bibliotheek, en het plein naast de bibliotheek werd het Herbert Hooverplein genoemd. Maar het gebouw bevat nog meer verwijzingen naar Amerika: zo is het vierkante deel van de toren 48 meter hoog en telde de oorspronkelijke beiaard 48 klokken. Niet toevallig telde de Verenigde Staten van Amerika in de jaren ’20 48 (en nog geen 50) staten. Ook de klok op de toren is speciaal: in plaats van cijfers staan er sterren op de wijzerplaat. De Amerikaanse arend is aanwezig op de voorgevel en in het gebouw, en de inhuldiging vond – ook niet toevallig – plaats op 4 juli 1928.

Oorlogsmonument en symbool van internationale samenwerking zijn op deze manier verenigd in één gebouw. Wie in het kader van een schooluitstap op het Ladeuzeplein passeert, kan dit gebouw niet missen. Deze tekst wil een aanzet geven om passanten – ook leerkrachten en leerlingen – kort kennis te laten maken met de ontstaansgeschiedenis van dit gebouw.

Meer informatie is te vinden op de website van de bibliotheek, of in het boek van Jan Van Impe. Sinds januari 2014 is de toren ook dagelijks open voor het publiek, waarbij je het hier vertelde verhaal uitgebreider kan zien aan de hand van tekstpanelen aangevuld met foto’s en filmmateriaal. Informatie over bezoeken aan het bibliotheekgebouw vind je hier: http://bib.kuleuven.be/bibc/cb-cultureel/bezoeken.

An Smets
Ander

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Gepubliceerd: 12-06-2014
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
bibliotheekKU LeuvenLadeuzepleinLeuvenoorlogsmonumentschooluitstapuniversiteitsbibliotheekVSAWOI