Roadies goes expediteur

Weten jouw leerlingen al wat ze later willen worden? Of wat ze zeker niet willen doen? Om hen wegwijs te maken in de wereld van de jobs hebben Klasse en de VDAB via de campagne Roadies diverse beroepen in beeld gebracht.

Ken je of jouw leerlingen Roadies?

Kort geschetst gaat het over twee jongeren van 18 jaar, Brecht en Hanne die elke week een andere functie op de arbeidsmarkt verkennen.

In totaal testen ze een schooljaar (2013-2014) veertig jobs, bijgestaan door een ervaren coach op de werkvloer. Hun uitgebreid verslag op roadies.be informeert leerlingen uit het secundair onderwijs over studie- en beroepskeuze. Hanne en Brecht willen weergeven hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat op de werkvloer.


Twee nieuwe collega’s in onze sector voor een week via Roadies

Een week lang gingen ze op zoek naar het aangewezen transportmiddel: via de weg, de lucht, de zee, het spoor, de binnenvaart. De twee jongeren gingen aan de slag als expeditiebediende bij SDV Belgium N.V.

Het bedrijf regelt alles wat met scheepstransport te maken heeft. Want vooraleer je een vracht op een schip geboekt krijgt, moet je als expediteur heel wat regelen: van douanedocumenten en afmetingen van de vracht over vrachtspecificaties tot rederijen opbellen en boeken. Een expediteur regelt alles zodat een vracht van A naar Afrika kan vertrekken. Of zoals Brecht het mooi verwoordt: “Je bent de architect van het transport”.

Welke kwaliteiten heb je nodig om deze job goed en graag te doen?

Jörg De Cae (23) werkt bijna twee jaar als expediteur bij SDV en was de coach van Brecht.
'Een strakke structuur en veel orde hebben is heel belangrijk in deze job. Zo heb ik voor mezelf een systeem bedacht om mijn dossiers te klasseren. Je moet ook een talenknobbel zijn. Engels, Frans en Duits komen frequent voor. De talen vlot kunnen spreken volstaat niet. Ook via mail moet je je schriftelijk kunnen uitdrukken. Je moet ook veel geduld hebben, want vaak loopt niet alles zoals je het wenst.'


Benieuwd naar de ervaring van Brecht en zijn kijk op deze job: bekijk het fragment van het programma Iedereen beroemd op Eén.

Heel wat scholen in Vlaanderen bieden een studierichting aan die aansluit op de sector. 

Samen met onderwijspartners zet LOGOS in op een maximale aansluiting van de sectorgerichte studierichtingen op de verwachtingen van de bedrijfswereld. Zo vinden de bedrijven uit de sector jongeren die over de nodige competenties beschikken en vinden meer jongeren snel een job waarin ze hun talenten ten volle kunnen benutten.

Naast de inhoudelijke afstemming wensen we ook de sector beter bekend te maken bij jongeren zodat meer jongeren kiezen voor de internationale handel, het vervoer en de logistiek.

Bied je als school een richting aan die gericht is op de sector van de internationale handel, het vervoer en de logistiek, dan kan je een samenwerkingsovereenkomst met LOGOS afsluiten. Dit is een overeenkomst waarin we onze wederzijdse intenties uitschrijven. Je kan dan rekenen op ons engagement om de logistieke richting in jullie school mee te ondersteunen en uit te bouwen.

We helpen je o.a. met:

  • gastsprekers
  • bedrijfsbezoeken
  • stage- en werkervaringsplaatsen
  • opendeurdagen
  • studiedagen voor leerkrachten
  • sectorgerichte opleidingen voor leerkrachten
  • tips voor educatief materiaal in de lessen

Wil je graag de mogelijkheden tot samenwerking bekijken? Contacteer ons via het contactformulier op de website www.logosinform.be.

Logos
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a
aso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Economie - SEI - Boekhouding - BedrijfsbeheerHandel - Kantoor - VerkoopRecht
Info
Artikel
Gepubliceerd: 24-06-2014
Nummer: 49178
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
beroepberoepenberoepskeuzeexpediteurhandelinternationale handellogistiekLOGOSroadiesscheepstransportsectorinformatiestageplaatsstudie- en beroepskeuzetransportvervoerwerk