Ge zijt zelf competent : Evaluatie nascholingstraject

Methodisch traject voor artistieke interdisciplinaire projecten binnen het Deeltijds Kunstonderwijs 

Voor dit nascholingstraject werd een uitgebreid en intens interdisciplinair traject (november 2013 tot juni 2014) aangegaan met vijf verschillende academies (Eeklo, Vilvoorde, Izegem, Mechelen en Knokke-Heist). Meer algemene informatie over dit traject vind je hier. In dit artikel volgt een algemene evaluatie van alle trajecten. 

De trajecten zijn in het algemeen zeer goed verlopen en ontvangen door zowel de schoolteams van de verschillende academies als de verschillende medewerkers bij Mooss. Dit project heeft geen grootste dingen gewijzigd of teweeggebracht, maar kleine interdisciplinaire trajecten zijn ontstaan, schoolteams zijn dichter bij elkaar gebracht, leerkrachten werden uit hun comfortzone gehaald, er was een uitwisseling tussen verschillende ervaringen/academies met betrekking tot interdisciplinair werken.

De effecten van de verschillende interdisciplinaire projecten lagen niet zozeer in het groeien van artistieke technische vaardigheden, maar zeker in de ontwikkeling van sociale en pedagogische vaardigheden. Dit werd nochtans in vraag gesteld omdat vele directeurs en leerkrachten wel degelijk effecten zagen op technisch vlak, maar toch andere doelstellingen werden bereikt dan diegene beschreven in het huidige lessenplan. Dit project heeft de verschillende schoolteams meer inzicht gegeven op methodisch vlak. Door interdisciplinair te werken is er meer tijd om te experimenteren en mogelijkheid om zeer leerlinggericht te werken in tegenstelling tot de vaak traditionele methodiek die nog steeds door vele academies wordt gehandhaafd. Op lange termijn is het noodzakelijk om een balans te kunnen vinden tussen verschillende methodieken.

Andere positieve effecten van dit project zijn de collegialiteit, groeien van motivatie, leerlingen beter (en op een andere manier) leren kennen… De grootste hindernis voor dit project bleek het tijdsaspect (voor veel leerkrachten, zeker niet bij allemaal). Zolang er geen tijd en ruimte wordt vrijgemaakt voor interdisciplinaire interventies, is dit project zeer arbeids- en tijdsintensief voor de leerkrachten.

Evaluatie nascholingstraject Ge zijt zelf competent in Academie van Vilvoorde

De coaching vanuit Mooss werd zeer enthousiast onthaald. De verschillende Moossmedewerekrs hadden een bemiddelende rol waarbij ze verschillende leerkrachten, schoolteams en academies bijeenbrachten, lieten samenwerken en hen inspireerden. Ze gaven tips op inhoudelijk en methodisch vlak, boden ruimte voor experiment, deed hen reflecteren, evalueren en gaf hen veilgheid en vertrouwen dat alles in orde ging komen. Mooss gaf binnen de bepaalde structuur van het project voldoende vrijheid zodat elke leerkracht met zijn/haar competenties interdisciplinair aan de slag kon gaan.

Een toekomstverhaal met betrekking tot interdisciplinair werken is mogelijk mits een aantal voorwaarden; om interdisciplinair te werken moet er een gedragen flexibele structuur bestaan met een inhoudelijke balans voor techniek en (inter)persoonlijke waarden waarbij voldoende tijd en middelen worden voorzien om de doelstellingen te bereiken. Belangrijke voorwaarden zijn vrijheid, veiligheid (vertrouwen) en uitdaging. Interdisciplinair werken zit vaak in de kleine dingen die op lange termijn wel een zeer groot verschil kunnen maken.

De leuze bij dit project: 'Wij als schoolteam en als leerkrachten zijn inderdaad zelf competent om interdisciplinair aan de slag te gaan.'  

Dit traject is een organisatie van Mooss, organisatie voor kunst- en erfgoededucatie.
Partners: Luca school of the Arts, De Factor Y, MAGDA (ENCE)
Gesubsidieerd door het Vlaams Ministerie van Onderwijs.

Mooss vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan