TOPspel : Aan de slag met beginnend grensoverschrijdend gedrag

Dit jaar heb ik een klas van veertien jongens en vijf meisjes, met heel wat problemen op sociaal vlak, niet zelfstandig kunnen werken… Kortom een klas waarvan je hoopt dat het jaar vlug voorbij zal gaan.
Toen Inie (De Sleutel) begin dit schooljaar vrijwilligers vroeg om TOPspel uit te proberen, was ik onmiddellijk kandidaat. Het kon mijn klas alleen maar ten goede komen.

Na de eerste training in november wilde ik wel eens zien of dat ging werken in mijn klas. Ze beloofden via positieve benadering:
- een aangenamere sfeer in de klas
- tijdswinst en meer effectieve leertijd, eindelijk tijd om iets extra met de klas te doen

Ik kon aan de slag. Ik las het verhaal voor, maar mijn klas reageerde maar lauwtjes. In hun ogen een verhaaltje dat weer op een sisser zou uitlopen. Maar ik bleef enthousiast, ik geloofde er voor de volle 100% in dankzij de goede training en zei dat ze het wel zouden merken.

Ik verdeelde mijn klas in heterogene groepen. In de eerste periode speelden we een drietal keer per week TOPspel. Ik gebruikte het in het begin vooral tijdens zelfstandig werk. En dat verliep steeds op dezelfde manier. Drie afspraken in the spotlight plaatsen, sterretjes uitdelen, de timer instellen en dan gaf ik gedurende een tiental minuten nog eens extra positieve opmerkingen, complimenten, pluimen en negeerde het negatieve. Slaagden ze in hun TOPspel dan mochten ze een beloning uit de pot trekken. 

Mijn klas die niet enthousiast was vroeg na enkele keren gespeeld te hebben zelf om TOPspel te spelen. Zelfstandig werken in hun werkboek rekenen of taal vonden ze nu zelfs leuk.

Het wegnemen van de sterren levert ook geen problemen. Integendeel, ze stimuleren elkaar om zich aan de afspraken te houden en zo hun beloning in de wacht te slepen.

Geleidelijk aan dreef ik de tijd op tot twintig minuten, verminderde ik het aantal sterren die ze kregen, paste ik het ook toe tijdens groepswerk, contractwerk… In de eerste periode van TOPspel heb ik maar één keer gehad dat een groepje de beloning niet kreeg.

De eerste veranderingen begon ik al snel te zien: hun zelfvertrouwen ging de lucht in, er werd meer gewerkt en er was tijdswinst.

Nu we een stap verder zijn in het TOPspel spelen we niet meer voor de directe beloning maar sparen we onze minuten op. Nu pas ik TOPspel ook toe om de moeilijke momenten positief te benaderen; bijvoorbeeld in stilte van de speelplaats naar de klas gaan, de schooltas ’s morgens vlot leeg maken en alles wegbergen. Ik pas het TOPspel steeds meer toe.

Het verloopt allemaal veel vlotter in de klas. Maar het allerbelangrijkste is dat mijn moeilijke klas  enorm veranderd is:

  • er heerst een aangename sfeer in de klas want ik moet veel minder opmerkingen geven;
  • ze kunnen zelfstandig werken (gedurende twintig tot vijfentwintig minuten);
  • groepswerk gaat nu veel vlotter;
  • ze leven de gemaakte afspraken na;
  • op de speelplaats spelen ze rustiger;
  • op het schoolfeest stond mijn hele klas als één groep op het podium te rocken op Jailhouse Rock van Elvis.

Ouders komen zeggen dat ze merken dat de hele groep enorm veranderd is.

Ook collega’s die de klas nu eens overnemen merken het verschil met de voorbije jaren.

De leerlingen blijven vragen om TOPspel te spelen en zien het ook als een manier om geconcentreerder en vlotter te werken. Ik kom met plezier werken.

Ik kan het iedereen aanraden. In het begin lijkt het vooral een handig instrument naar klasmanagement toe. Maar door op een positieve manier met de leerlingen om te gaan, merk je op het vlak van sociale vaardigheden ook een grote verandering bij de leerlingen.

Isabel, leerkracht vijfde leerjaar

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Sociale vaardigheden
Info
Artikel
Gepubliceerd: 01-09-2014
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
grensoverschrijdend gedragklasafspraakklasklimaatklasmanagementpositief bemoedigenpositieve bekrachtigingregeloverschrijdend gedragregelovertredingsociale vaardighedenTOPspel

Ontdek ook