Innovatief ICT-gebruik Deel 1 : Video in de klas

Beste KC-er,

De universiteit van Gent, vakgroep Onderwijskunde, vroeg ons onlangs naar enkele praktijkvoorbeelden over innovatief ict-gebruik.

We delen er graag enkele met jou. Omdat video me erg boeit en kinderen ook wel veel televisie kijken... Omdat schooltelevisie niet meer bestaat in Vlaanderen en je al kabeltelevisie op school moet hebben om de nederlandse schooltv te volgen...

Vind ik het interessant wat te surfen op het internet.

Ik ben dan voornamelijk op zoek naar interessante educatieve filmpjes die bruikbaar zijn in de lagere/ secundaire school.

1.NASA tv:

De voorbije maanden werd ik opnieuw wakker geschud door de mooie beelden uit de ruimte.

Het is voor kinderen dan ook erg boeiend om de (on)rechtstreekse beelden te kunnen aanbieden van de werkjes die in en aan het iss gebeuren.

Veel interessanter wordt het als je er een les ‘communicatie' aan kan koppelen. Hierbij ontdekken ze dat ‘radio-golven' van immens groot belang zijn. Daarnaast wordt de ontwikkeling van computers en het gebruik van gps-applicaties een noodzakelijk werkinstrument.

Daarom: neem zeker een kijkje bij: http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

Terwijl de leerlingen allerlei opdrachten uitvoeren laten we de rechtstreekse beelden (en soms ook geluiden) bewust opstaan. Leerlingen die soms een blik willen werpen op wat er ginds gebeurt, ervaren dat mensen ook dààr aan 't werk zijn. Het wakkert dus ook de werklust en motivatie aan. Ooit knutselden we zelf maquettebouw (papier/ karton en echte maquette space shuttles) voor de tentoonstelling op school. Misschien een hint voor volgend jaar: Frank De Winne vertrekt dan weer vanuit Baikoenoer naar het ISS en verblijft er 6 maanden. Neem dan zeker ook contact op met de gevestigde planetariums vb. http://www.xs4all.nl/~carlkop/links.html

Ook een spreekbeurt over ‘het ISS' en ‘de aarde' (vanuit de ruimte bekeken) kan best boeiend worden met deze internet-videomaterialen.

 

2.Schooltv Beeldbank:

Uiteraard blijft deze databank nog steeds een toevluchtsoord om kinderen/ jongeren op korte tijd een visueel aanbod te geven over verscheidene onderwerpen. http://www.schooltv.nl/beeldbank/

De clips zijn nu nog makkelijker te zoeken en te bekijken. de clips blijven tijdelijk ook beschikbaar op http://www.schooltv.nl/beeldbank_oud/index.jsp

Als leerkracht kan je bij KC 'trefwoorden' intikken voor lesdocumenten en sites en een aangepast filmpje vinden bij schooltv beeldbank. Over een interessante les gesproken!

Heb je zelf ook een praktijkvoorbeeld over innovatief ICT-gebruik? Post het dan zeker hier als artikel. kies: ‘krant' - ‘artikel toevoegen'.

We zijn benieuwd!

 

Steven Duyver
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 02-11-2010
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
beeldmateriaal beeldbank nasa televisieICT-gebruikinnovatiefvideo in de klas