Apestaartjaren 2.0: Jesse Wynants


Apestaartjaren 2.0 is een studiedag over jongeren en nieuwe media. Een algemeen overzicht vind je op http://apestaartjaren.jeugdwerknet.be/apestaart08/

Voordracht Jesse Wynants - strategic planner - Boondoggle

Welke sites zijn momenteel in bij jongeren? Welke trends vind je in web 2.0-land? Is second life intussen al 'second hand' geworden? In de plenaire opening van 'Apestaartjaren' leer je meer over web 2.0 en krijg je een update over de verschillende toepassingen ervan. Zo sta je niet meer met je mond vol tanden als jongeren het hebben over wiki's, spaces en avatars.

Dit apestaartjaren-project werd georganiseerd door de Gentse jeugddienst in samenwerking met de Vlaamse Overheid. Op deze dag probeerde men een genuanceerd, doch realistisch beeld weer te geven van ICT-gebruik. Dat bij een dergelijk onderwerp o.a. rond ‘gaming' natuurlijk ook wel wat sponsors komen kijken is logisch. In een later verslag kan u daar meer over lezen.

De eerste gastspreker was een zekere Jesse Wynants. Hij had een heldere, eenvoudige presentatie waar enorm veel praktische informatie in verwerkt zat. De presentatie is ook terug te vinden op de site van 'Apestaartjaren'.

Als gepassioneerde web 2.0-er merkte je meteen dat hij zowat alle ‘computerwatertjes' doorzwommen had..., maar vooral dat hij een publiek op een duidelijke manier uitleg kon geven. Hij hield rekening met de ‘leken' in het vak en bood hen daardoor heel wat praktische informatie. Met een schema van enkele mindmaps kregen we o.a. thema's als: imago - afspraken maken - ver uit elkaar wonen - groepswerk - foto's online zetten - media - snelheid van innovaties/ internet - ... alles steeds in het kader van vroeger en nu.

Enkele toppers die uit zijn overzicht bleken:

1. MSN (14 jarigen): gesprekken van aan de schoolpoort gaan gewoon door

2. Netlog (12 - 18 jarigen): inhouden blijven hetzelfde/ spreekvorm en gedrukte vorm is verschillend/ communities oprichten

3. MySpace (muziek)

4. YouTube (videoplatform): sterkste content naar boven drijven

5. Wikipedia (opzoekwerk/ gratis)

6. Runescape (geen installatie nodig/ redelijk verslavend)

7. Yahoo! Groups (klas: taken uitwisselen)

 

Zijn eigen favorieten zijn: Standaard online - skype - sportwereld.

Maar natuurlijk zijn er nog:

- Viveo

- Myblog log

- Twitter (mobiele interface ook met sms): snelste media

- Del.ici.us

- Friendfeed (alle online gegevens in 1 livestream, een beetje zoals facebook)

- Last.fm (persoonlijke radio samenstellen)

- Freelover

- Flickr

- Facebook (snelle groei op 1 jaar tijd, dit systeem laat toe om data toe te voegen: importeren van blogs, Flickr, Twitter, Last.fm)

- Qik streamen van gsm naar internet kan sociale impact hebben, zo zou je rechtstreekse beelden vanop om het even welke locatie kunnen doorsturen.

Een boeiende uiteenzetting. Een naam om te onthouden: Jesse Wynants.

Dank voor de interessante uiteenzetting.

 

Steven

 

 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, Preventieadviseur, …