Coopkracht : Overlegplatform voor mens- en milieuvriendelijke coöperaties in Vlaanderen

Coopkracht is het overlegplatform voor mens- en milieuvriendelijke coöperaties in Vlaanderen. In samenwerking met onze partners, zoals de adviesbureaus Febecoop en Coopburo, en coöperaties in verschillende sectoren van de Vlaamse economie, willen we o.a. studenten in het secundair en hoger onderwijs goesting doen krijgen in ondernemen, meer bepaald in samen, oftewel coöperatief ondernemen.

Onze ambitie sluit nauw aan bij de beleidsaccenten van de Vlaamse overheid: het toekomstproject voor Vlaanderen is VIA (Vlaanderen in Actie). Daarin engageren de Vlaamse overheid, de sociale partners en talrijke middenveldorganisaties zich om van Vlaanderen tegen 2020 een economisch innovatieve, duurzame en sociaal warme samenleving te maken. Dit engagement is vertaald in het Pact 2020 op vlak van welvaart en welzijn, economie, arbeidsmarkt, levenskwaliteit en bestuur. Het Nieuw Industrieel Beleid (NIB) geeft invulling  aan het Pact 2020 op vlak van economie. We lezen daarin: 'VIA en alle betrokken partners willen inwerken op de structuur van onze economie om tot een innovatief, groen en sociaal sterker economisch weefsel te komen'.

VIA en het Pact 2020 willen ook het onderwijslandschap in Vlaanderen hertekenen met meer aandacht voor links tussen onderwijs en ondernemerschap, klimaat, energie en duurzaamheid. Coöperatief ondernemen is recent opnieuw in de kijker komen staan omdat men beseft dat bepaalde maatschappelijke behoeftes onvoldoende worden ingevuld door bestaande economische modellen en actoren. Er is steeds meer behoefte aan participatie, democratie, transparantie, duurzaamheid en lokale verankering van ondernemerschap. Het coöperatieve model biedt een solide antwoord op deze behoeftes en de fundamentele uitdagingen in VIA en in het NIB. Daarnaast blijkt volgens het International Cooperative Youth Statement 2012 dat de waarden die ten grondslag liggen aan coöperatief ondernemen een sterke aantrekkingskracht hebben op jongeren.

Competento
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e graad
kso 3e graad
tso 3e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Gepubliceerd: 01-10-2014
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
cöoperatief ondernemenCoopkrachtduurzaamheidondernemenondernemend onderwijsondernemer