Website geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking?

Foto Toegevoegd door Tanja Maes op 19.03.2008
Artikel

Een website wordt vaak getest op basis van de internationale richtlijnen van het World Wide Web Consortium (www.w3.org). Die laten toe na te gaan of de website geschikt is voor mensen met een motorische of visuele beperking. Maar ze houden weinig rekening met hoe personen met een verstandelijke beperking surfen. De WAI-NOT-test heeft daar wel oog voor. Ze gaat na of een website geschikt is voor personen met een lichte verstandelijke beperking.

Je krijgt advies over hoe je jouw website kan aanpassen aan mensen die wel kunnen communiceren, maar problemen hebben met lezen en schrijven. Abstracte en complexe informatie is voor hen moeilijk te begrijpen. Deze doelgroep is natuurlijk zeer heterogeen. Ieder individu heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen en er zijn onderling grote verschillen op cognitief, motorisch of emotioneel vlak. De WAI_NOT-test formuleert daarom advies waar personen met een lichte verstandelijke beperking ‘in het algemeen' iets aan hebben.

Eind 2006 werd de WAI-NOT-test uitgebreid om te testen of uw website ook geschikt is voor personen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Zij communiceren vaak met symbolen, prenten of gesproken taal.

De WAI-NOT-test legt de sterke en zwakke punten van jouw website bloot. Je krijgt advies over de algemene structuur van je website, de navigatie, de gebruiksvriendelijkheid en de taal.

Indien je dit wenst, kan je daarna ook bij WAI-NOT terecht voor een bijkomend gesprek over je website. stuur daarvoor een e-mail naar secretariaat@wai-not.org.

Je kan ook de tekst van je site laten herschrijven. Hiervoor kan je terecht bij karine.nicolay@vocb.be. Meer informatie hierover vind je op http://www.wablieft.be/tekstadvies/.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan