CPR redt mensenlevens

logo
Bron

Restart a Heart Day georganiseerd door de Europese Reanimatieraad (ERC) heeft als doel het grote publiek aan te leren hoe een hart te herstarten bij een slachtoffer van een hartstilstand en hoe de zeer lage overlevingskansen na een hartstilstand te verhogen.

Elk jaar krijgen ongeveer vierhonderdduizend Europeanen een hartstilstand, waarvan driehonderdvijftigduizend buiten het ziekenhuis. Een hartstilstand kan zich overal voordoen: thuis, op straat, op de werkvloer, tijdens of na een intense fysieke inspanning.  
Momenteel overleeft minder dan één slachtoffer op tien!

Cardiopulmonale reanimatie (CPR) onmiddellijk starten kan de overlevingskansen verdubbelen of verdriedubbelen. Reanimatie door omstanders gebeurt echter slechts in twintig procent van de hartstilstanden buiten het ziekenhuis. 

De Belgische en Europese reanimatieraad bevestigen dat een toename van het aantal mensen die kunnen reanimeren jaarlijks meer dan honderdduizend levens kan redden.

Het percentage door omstanders verrichte reanimaties varieert sterk in Europa: van twaalf procent voor Andalusië (Spanje) en vijftien procent in Duitsland tot heel hoge percentages in Nederland (61%) en in Zweden (59%). Het huidige aantal overlevenden varieert van streek tot streek: in sommige landen hebben slachtoffers slechts zes procent overlevingskansen (voornamelijk in Oost-Europa), in andere landen zoals in Nederland, Zweden en Noorwegen, waar het aantal door omstanders gestarte reanimaties hoger ligt, bedraagt het overlevingspercentage veertig procent. 

Om die cijfers in hun context te plaatsen, komt het geraamde aantal overlijdens aan een hartstilstand buiten een ziekenhuis in Europa overeen met duizend doden per dag gedurende een heel jaar. Dit is het equivalent van het dagelijks neerstorten van twee jumbojets per dag, zonder overlevenden. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden in Europa bedraagt jaarlijks achtentwintigduizend.

De campagne “Restart a Heart” sluit aan op een verklaring van het Europees Parlement van juni 2012 waarin aan alle lidstaten gevraagd wordt om een Europese voorlichtingsweek over hartstilstand te organiseren, met als doel het grote publiek, de artsen en de andere gezondheidswerkers voor te lichten en op te leiden.

Je doet niets verkeerd door hartmassage te starten, iets doen is ALTIJD beter dan niets doen!

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan