Huiswerk maken

Te druk
Ik hoor links en rechts wel eens van mensen hoe lastig het kan zijn om je kind te motiveren om zijn/haar best te doen voor school. Heel veel factoren spelen een rol, en ook het karakter van je kind. Maar vergeet zeker ook niet de rol van de ouders. Er zijn altijd drie partijen: ouders, kind en school (leerkracht/team). De ideale leermethode bestaat niet, het perfecte kind en ouder ook niet. Soms gebeurt het dat mensen zeggen: tja het ligt ook aan de leerkracht. Soms zijn in bepaalde situaties de verantwoordelijkheden niet mooi verdeeld, maar welke inspanningen willen ouders nog doen in een drukke maatschappij, waar we nergens nog tijd voor hebben?

Rollenspel
Ik geef het toe, ik heb misschien gemakkelijk spreken omdat ik in ploegen werk. Maar het is niet omdat je in ploegen werkt dat je een zee van tijd hebt. Ook ons huishouden moet gedaan worden. Maar nu terug naar de kern van de zaak: hoe motiveer je je eigen kind? Door de rollen gewoon om te keren. Zeg ik het goed? Ja, toch wel.

Geef de kans aan je kind om huiswerk aan de ouders te geven. Wel, zelfs in de herfstvakantie moest ik eraan geloven. Onze dochter (negen jaar) is eerst twintig minuten bezig geweest om iets op te stellen voor rekenen, en daarna nog eens twintig minuten voor taal. Daarna kreeg ik prompt uitleg wat ze van mij verwachtte. De vragen stonden op punten. Eerst was het rekenen, daarna was het vragen beantwoorden van een zelf verzonnen verhaaltje dat ze had voorgelezen. Eén van de vragen was om zelf iets te tekenen van wat ik heb gehoord uit haar verhaal. Het hield niet op. Ik moest ook nog een zelf uitgevonden dier verzinnen (naar aanleiding van haar verhaal) en er een kort verhaaltje over schrijven. Een halve dag tijd had ik niet, maar op één twee drie de klus klaren lukte ook niet.

Evaluatie
Na de resem vragen moest ik mezelf ook nog punten geven en zeggen wat ik van de toets vond. Voila, ze vraagt en krijgt nog gratis schriftelijke feedback, zodat mijn mini-leerkracht het de volgende keer nog beter of moeilijker kan doen. Bij de rekenoefeningen had ik één foutje gemaakt. En dit was er echt niet om gedaan. Hoe is het mogelijk. Ik had in plaats van optellen gewoon min gedaan. Dezelfde soort foutjes die zij ook af en toe maakt en waarbij ik me dan telkens afvraag: 'zie je nu echt dat plus- of minteken niet?' Ik geef toe dat hoofdrekenen best wat lastig kan zijn, als je in al die jaren enkel en alleen maar een rekenmachientje gebruikt. Zij heeft achteraf ook alles zelf gecontroleerd, want de uitkomst had ze niet. Het leuke is dat ik zelf nog een tip meekreeg: 'Ik geef je volgende tips: duidelijk schrijven en je antwoorden niet luidop zeggen'. Prachtig, toch!

Plezier
Hoe motiveer je je kind om studeren en huiswerk maken aantrekkelijk te vinden? Door het zelf aan den lijve te ondervinden. Op die manier leef je terug mee in de leefwereld van de leeftijd van je kind. Hij/zij heeft er (terug) plezier in, en dat is wat telt. Want als je als ouders je kind dan (extra) huiswerk geeft, dan zal je veel minder weerstand ondervinden.

Jo Verhaeghe
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Leren leren
Info
Artikel
Gepubliceerd: 04-11-2014
Nummer: 51283
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
huiswerkhuiswerkbegeleidinghuiswerktip