My Board : Een aangepast toetsenbord

Met aangepaste toetsenborden kunnen personen met een motorische, verstandelijke of visuele handicap in een tekstverwerkingsprogramma op de computer aan de slag. Een voorbeeld hiervan is het MyBoard met grote, gekleurde en gemakkelijk te lezen toetsen.

Naast het gebruik van een toetsenbordrooster bestaan er voor personen met een motorische beperkingen ook aangepaste toetsenborden.

Het toetsenbordrooster is meestal in plexi en wordt exact op maat gemaakt op een gewoon toetsenbord. Het is verbazend hoe groot de hulp kan zijn van deze eenvoudige aanpassing. De gebruiker kan immers zijn hand en arm laten rusten op het toetsenbord en de kans dat er toch niet-gewenste toetsen worden aangeraakt wordt erg klein.

Het aantal aangepaste toetsenborden is niet zo groot. Enerzijds zijn er de zogenaamde membraamtoetsenborden waarvan Intellikeys en Flexiboard de meest bekende zijn, anderzijds zijn er de toetsenborden met grotere of kleinere toetsen voor personen met een motorische beperking. De toetsenborden Little Fingers en de Winmini zijn toetsenborden die kleiner zijn dan normaal. De grotere zijn deze van Gorlo & Todt, de Big Keys en recent kwam ook het toetsenbord My Board deze groep versterken.

Bij dit laatste, nieuwere toetsenbord wensen we in deze bijdrage wat langer stil te staan.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
lager 1e, 2e leerjaar
bulo
buso
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 27-09-2008
Nummer: 5136