Media System Dependency-theorie

De media system dependency-theorie probeert het gebruik van een medium te verklaren. Men gaat er van uit dat mensen behoeftes hebben en dat ze de media soms gebruiken om deze doelen te bereiken. Het gaat dan om doelen waarvoor mensen informatie nodig hebben en de media helpt hen bij het verzamelen van deze informatie. De mate waarin mensen de media nodig hebben voor informatie om hun doelen te bereiken, wordt media-afhankelijkheid genoemd.

Binnen deze theorie zijn er drie soorten doelen gedefinieerd: begrip, oriëntatie en spel. Deze doelen kunnen alle drie zowel op persoonlijk als op sociaal vlak liggen. Binnen het doel oriëntatie onderscheidt men actieoriëntatie, hetgeen wil zeggen dat een medium aangewend wordt als leidraad voor het eigen, individuele gedrag en interactieoriëntatie. Hieronder verstaan we het aanwenden van een medium om te achterhalen hoe men zich behoort te gedragen of zou kunnen gedragen t.o.v anderen.

Uit deze theorie blijkt nogmaals de noodzaak van een toegankelijk Internet. Personen met een licht verstandelijke beperking zijn aangewezen op webdesigners om hun behoeftes bevredigd te zien. Internet kan bijdragen in bepaalde behoeften van personen met een licht verstandelijke beperking, alleen is dit momenteel niet mogelijk omdat Internet niet toegankelijk is voor deze groep mensen.

Tanja Maes
Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bulo
buso
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 25-05-2009
Onderwijsbehoefte
VerstandelijkAlgemeen
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
beperkingdeinformatieinternetmediaMedia System Dependency-theoriementale handicapmindervalidensurfentoegankelijkveilig computergebruikleerzorgveilig online