B.A.BAR : Compact communicatietoestel

Omdat dit bijzondere communicatietoestel nog te weinig bekend is, besteden we er graag wat aandacht aan in deze bijdrage. B.A.BAR is een handig, compact communicatietoestel dat streepjescodes kan scannen. Het werkt met vooraf opgenomen boodschappen.

Aan de voorzijde van het apparaat (zie foto) bevindt zich een scanoog dat een streepjescode (barcode) kan herkennen.

Aan die streepjescode is een bepaalde gesproken boodschap in het geheugen van de B.A.bar gekoppeld. De boodschappen worden vooraf ingesproken door een begeleider van de persoon met een communicatieprobleem.

Voorbeeld: Thomas kan niet praten. Bij een foto van zijn juffrouw van de klas die in zijn communicatieboek kleeft, werd een kleine sticker met een streepjescode gekleefd. Vooraf werd de gewenste boodschap in de B.A.bar ingesproken door Bert (de broer van Thomas): dit is Mieke, de juffrouw van mijn klas. Wanneer Thomas zijn B.A.bar op deze streepjescode plaatst, hoor je telkens deze boodschap.

Zo zijn er een groot aantal stickers met streepjescodes aangebracht in zijn communicatieboek. Zo kan hij zijn communicatieboek dus laten praten. Maar ook zijn vertelboek, en ook zijn activiteitenkaart, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bulo
buso
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 29-09-2008
Onderwijsbehoefte
Autisme
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
BABARcommunicatietoestelmodemleerzorg