Ontwikkelingshulp : Een educatief project in India

Foto Toegevoegd door De Roo Iris op 13.08.2008
Artikel

Beste lezers,

Ik ben Iris De Roo, 25 jaar, regentes biologie, aardrijkskunde en niet confessionele zedenleer.

Op 15 september 2008 vertrek ik voor een zestal maanden naar India, meer bepaald naar het Anantapur district, in de deelstaat Andra Pradesh.

Anantapur is, na Rajasthan, het droogste gebied van India. de mensen zijn er hoofdzakelijk boeren. Het werkloosheidscijfer is er  hoog en de inkomens zijn er laag, met als gevolg dat de migratie naar de stadagglomeraties stijgt.

Na enkele reizen door Latijns-Amerika en Oceanië, voelde ik de behoefte mijn reizen te combineren met vrijwillige ontwikkelingshulp. Via de NGO SEDS hoop ik er als leerkracht, een bijdrage te kunnen leveren aan de coördinatie van het onderwijssysteem én les te geven aan de leerlingen op de campus van Mekalapalli. SEDS werkt hoofdzakelijk met buitenlandse vrijwilligers; en dit op zowat alle domeinen; dus ook op het domein van onderwijs en educatie in het algemeen.

28 jaar geleden realiseerden Manil Jayasena en Rajen Joshua de NGO ‘SEDS'. SEDS staat voor ‘Social Education and Development Society'. De eerste programma's focusten zich hoofdzakelijk op herbebossing en waterscheiding management. Na enkele jaren hadden de inwoners meer voedselzekerheid, divers voedsel en beschikten ze over voldoende grondwater. In de 2de fase is daar gezondheid en educatie bij gekomen.

Kwaliteitsonderwijs is in India een privilege voor de rijke stadsmensen. In de landbouwgebieden waar bijvoorbeeld SEDS actief is, is de kwaliteit van het onderwijs zeer laag, en de keuze van onderwijs is zeer beperkt. Englisch medium schools zijn er enkel in de stadgedeelten en zijn niet voor iedereen toegankelijk. SEDS herkende deze kloof en richtte er op de SEDS campus in mekalapalli, een English medium school op.

Op www.bloggen.be/anandapuram kan iedereen wie dat wenst mijn reis en ervaringen volgen. Binnen de beperkte internetmogelijkheden op de campus en het centrum, zal ik proberen mijn lezers zoveel mogelijk op de hoogte te houden! 
 

Wie zin heeft dit project te steunen, kan dat via het aanschaffen van de poster ‘all wall south india' (http://www.allwall.be/)

 Vriendelijke Groeten,

 Iris De Roo


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan