Ramadan : Vastenmaand voor moslims


Op 2 september (voor sommigen 1 september) begon voor de moslims de ramadan.  Het begin van de ramadan wordt bepaald door de stand van de maan bij het begin van de maand.  Daardoor begint de ramadan in verschillende landen soms op verschillende dagen.  De ramadan eindigt op 28 september.

De ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender.  Het is de vastenmaand voor de moslims.  Vasten houdt in dat de moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken of roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap.  Ook kwaadspreken en vloeken zijn niet toegestaan.

De ramadan is één van de vijf zuilen van de islam die voorgeschreven zijn in de Koran.  Moslims zien het vasten als een moment om de ziel te zuiveren en te gehoorzamen aan God. Door het vasten willen ze zelfdiscipline ontwikkelen en voelen ze hoe het is om hongerig te zijn.

Vele scholen zetten de vastenmaand van de moslims tijdens de lessen even in de kijker.  Onderstaande links kunnen een inspiratiebron zijn.

 

(Bron: Wikipedia)

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Inge De Cleyn
Pedagogisch begeleider

Ontdek ook