Islam, dit is ook onze geschiedenis! : Rondreizende tentoonstelling

Logo Toegevoegd door Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie op 29.08.2017
Artikel

Islam, dit is ook onze geschiedenis! is een rondreizende tentoonstelling die dertien eeuwen kruisbestuiving en confrontatie tussen de islam en Europa op het Europese continent belicht. Het verhaal is complex, maar de doelstelling van de tentoonstelling is simpel: Europeanen aantonen dat de islam ook hun geschiedenis is. Dit omvangrijk project wordt door het programma Cultuur van de Europese Unie ondersteund. Islam, dit is ook onze geschiedenis is daarenboven één van de highlight-projecten van het themajaar van Visit.Brussels Mixity dat de diversiteit in Brussel promoot.

Islam, dit is ook onze geschiedenis! is opgebouwd rond een gegeven feit dat vaak vergeten wordt: de aanwezigheid van moslims in Europa is even oud als de islam zelf. De Europese en islamitische beschavingen hebben gemeenschappelijke wortels en hun contacten, hoe conflictueus ze soms ook zijn, beïnvloedden en verrijkten elkaar. Deze gedeelde geschiedenis, met zowel positieve aspecten (artistieke inspiratie, culturele invloeden, ...) als negatieve (conflicten, integratieproblemen, ...), is het uitgangspunt van de tentoonstelling. De bezoeker doorloopt daarbij vier periodes: de Arabische erfenis, de Ottomaanse erfenis, de koloniale erfenis en tenslotte Europa en de islam vandaag.

Deze rondreizende tentoonstelling zal vanaf 15 september in groot formaat voorgesteld worden in het centrum van Brussel.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
ASO (en 1A)
BSO (en 1B)
KSO
TSO
Gedrags- en cultuurwetenschappenGeschiedenis - ArcheologieLevensbeschouwing (Erkende godsdienst, Zedenleer)Media en Communicatie + Sociale vaardighedenPolitieke en Sociale Wet. - MaatschappijleerPsychologie en PedagogieWijsbegeerte en MoraalwetenschappenPAV - MAVO - GASV - ASPV
DKO
Lerarenopleiding
Hogeschool
Privésector
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
arabische wereldbeïnvloedingconflictcultuurgeschiedenisintegratieislamkenniskolonisatiekunstmixmoslimOttomanenrondreizendetentoonstellinguitwisselingvooroordeelwetenschapEuropaliteratuur
Thema
Europa  literatuur