Salafisme in België : Mechanismen en realiteit


Het aantal salafistische groeperingen en initiatieven in ons land neemt langzaam maar zeker toe en de invloed van het salafisme groeit. Dit kan op termijn tot maatschappelijke problemen leiden, omdat het gaat om een islamitische leer die vijandig staat tegenover een aantal westerse en democratische waarden.

Maar salafisme wordt ook als problematisch ervaren omdat het een voedingsbodem kan vormen voor het jihadisme. Reeds in de jaren negentig werd ons land geconfronteerd met gewelddadige salafistische bewegingen, zoals de Algerijnse terreurorganisatie Groupe Islamique Armé (GIA), waarvan een aantal leden zich in ons land hadden gevestigd.

De voorbije jaren werden in Europa ook talrijke aanslagen gepleegd die direct gelinkt kunnen worden aan jihadistisch-salafistisch geïnspireerde individuen of groeperingen, zoals Islamitische Staat (IS).

De vraag rijst dus: wie zijn de salafisten en welke ideologie hangen ze aan? Leidt salafisme onvermijdelijk tot terrorisme? En vormt het salafisme echt een bedreiging voor onze democratische rechtsorde?

Met deze brochure wil Departement Onderwijs en Vorming een genuanceerd beeld schetsen van het fenomeen in België.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?