Games@school : Educatieve games in de klas

Foto Toegevoegd door Jeroen Van Kersavont op 02.03.2018
Artikel

Games@School

Beelden uit populaire games als didactisch materiaal in de klas.

Als leerkracht geschiedenis met een passie voor gaming, vind ik dat er een massa kwaliteitsvol didactisch materiaal te vinden is in games.

Ik heb het dan niet over educatieve games, maar over de games die veel leerlingen thuis reeds spelen. Games die zeer populair zijn, maar die bij leerkrachten weinig gekend zijn. Ik zou het fantastisch vinden om games uit de leefwereld van de leerlingen in de les te brengen om hen daarna tijdens het spelen terug te laten denken aan wat ze geleerd hebben op school.

Om met leerlingen effectief te gaan gamen in de les, zijn er echter heel wat hindernissen: de games kosten al snel 60 euro per stuk, de consoles (PlayStation, XBOX) en PC's om deze te spelen zijn duur en je hebt er verschillende van nodig om met een klas te kunnen gamen. Daar komt ook bij dat de games waar ik het over heb in de eerste plaats gemaakt zijn als entertainment product en daarom zaken bevatten die niet geschikt zijn in lesverband. Wie echter verder kijkt dan de actie en het geweld dat zeker ook aanwezig is, ziet een spelwereld vol historisch correct beeldmateriaal. Games als Assassin's Creed Origins, Far Cry Primal, Call of Duty WWII, Battlefield 1 en Kingdom Come Deliverance worden gemaakt met budgetten die hoger liggen dan die in de filmindustrie en de ontwikkelaars werken steeds samen met historici en experts.       

Daarom startte ik een project op, Games@School, waar ik zelf filmpjes maak om als didactisch materiaal te gebruiken in de les. Voorlopig is dit voornamelijk bruikbaar voor de lessen geschiedenis, mavo, wereldoriëntatie en PAV omdat de onderwerpen zich daar beter toe lenen. Omdat de filmpjes kort gehouden worden zijn deze volgens mij geschikt in verschillende werkvormen.

De jacht op een mammoet van dichtbij volgen in de Prehistorie? De piramides van Gizeh binnen wandelen? Een middeleeuwse burcht verkennen of de ellende van de Eerste en Tweede Wereldoorlog ervaren? Dat en veel meer kan allemaal in games, waar je in tegenstelling tot films zelf de controle hebt over de camera! Er zijn reeds een reeks filmpjes beschikbaar, maar er is nog veel materiaal dat klaarstaat om te verwerken.

Omdat dit een project is voor leerkrachten zijn alle filmpjes reclamevrij. 

Games@School is te vinden op:


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Secundair 1e graad A en B
ASO 2e, 3e graad
BSO 2e, 3e graad
KSO 2e, 3e graad
TSO 2e, 3e graad
Geschiedenis - ArcheologiePAV - MAVO - GASV - ASPV
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
Assassin's Creed OriginsBattlefield 1beeldmateriaalCall of Duty WWIIdidactisch materiaaldidactische werkvormeneducatief speleducatieve gamesEgypteFar Cry Primalgames@schoolgeschiedenishistorische gameKingdom Come Deliveranceklasklassieke oudheidprehistorievideoWereldoorlog Iwereldoorlog IIWOIWOII