Aandacht voor gender in de lessen economie


Bron

Ondanks diverse inspanningen kan men momenteel nog steeds niet over volledige economische gelijkheid tussen vrouwen en mannen spreken. Dit gaat van ongelijke kansen op vlak van jobs, over verschillen in loon en pensioen tot ongelijke kansen in het combineren van werk en privé. Daarnaast zien we ook wereldwijd verschillen in gevolgen van bijvoorbeeld een economische crisis, opstartmogelijkheden (wie krijgt wel of niet een lening om een specifiek bedrijf op te starten?) en de macht om op hoog niveau beslissingen inzake arbeid en economie te nemen. Heel vaak trekken vrouwen hier nog steeds aan het kortste eind, maar dat is niet altijd zo. Ook mannen kunnen hier met discriminatie of ongelijke kansen te maken krijgen. Denk maar aan vaders die meer vaderschapsverlof of ouderschapsverlof willen opnemen, jonge mannen die dromen van een job in de zorgsector, .... Het vak economie biedt dan ook heel wat verschillende invalshoeken om het aspect gender te integreren in de (bestaande) lessen.

In dit katern kan je materiaal terugvinden dat je in de les economie kan gebruiken en/of toepassen. Een deel van het materiaal is kant-en-klaar, andere bronnen dienen eerder als achtergrondinformatie en inspiratie.

Helena Bonte
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Economie - SEI - Boekhouding - BedrijfsbeheerHandel - Kantoor - VerkoopRecht
Info
Artikel
Gepubliceerd: 27-03-2018
Nummer: 81127
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
arbeid-zorgarbeidsmarktarbeidsparticipatieberoepeneconomieeconomische deelnameeconomische kansengelijke kansengendergenderbewustgenderperspectiefgenderstereotypengenderstereotyperinghorizontale segregatiemanparticipatieverticale segregatievrouwvrouwen

Ontdek ook