La Fuite en Égypte dans l'art d'Orient et d'Occident

logo
Bron

In dit grootformaatkunstboek presenteren de twee kunsthistorici François Bœspflug en Emanuela Fogliadini achtendertig werken uit de beeldende kunsten (vooral schilderijen) van het Bijbelse/vroegchristelijke verhaal over de vlucht van Jozef, Maria en het Jezuskindje naar Egypte (Mattheüs 2; apocriefen).

De kunstwerken komen uit het vijfde tot en met het eenentwintigste eeuw. Ze verschijnen echter niet in chronologische, maar in narratologische volgorde: droom van Jozef, vertrek van Betlehem naar Egypte, reis naar Egypte, gebeurtenissen op de reis, aankomst in Egypte, vertrek uit Egypte, terugkeer naar Israël. De kunstwerken (bv. van Arcabas, Bruegel, Giotto, Rembrandt en Rubens) worden in mooie reproducties gepresenteerd en telkens leerrijk toegelicht. Vanwege hun expliciet Egyptisch decor zijn de schilderijen van James Tissot (nummer 19), Edwin Longsden Long (nummer 34) en Luc-Olivier Merson (nummer 25) bijzonder indrukwekkend.

Het boek kan als voorbereiding dienen voor leraren godsdienst en KSO die in hun lessen na Kerst en Driekoningen ook kort op het narratieve vervolg, namelijk de vlucht naar Egypte, willen ingaan. Maar ook voor andere vakken kan het kunstboek interessant zijn omdat het over een familie gaat die kwetsbaar is omdat zij naar een vreemd land moet vluchten, een ervaring die vandaag de dag wereldwijd veel families (en mensen in het algemeen) moet ondergaan. 

François Bœspflug en Emanuela Fogliadini, La Fuite en Égypte dans l’art d’Orient et d’Occident. Parijs: Mame, 2018.

© Mame éditions

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Boris Paschke
Leerkracht

Ontdek ook