Fortengordels : Schooluitstap met erfgoedapp

logo

Op zoek naar een boeiende uitstap voor je klas? Vlakbij de school, op maat van leerlingen, digitaal, vakoverschrijdend en actief in de buitenlucht? 

De Provincie Antwerpen ontwikkelde een leuk en leerrijk educatief pakket in verschillende Brialmontforten in de vorm van een app. Dit pakket is een interessante aanvulling aan de lessen rond o.a. WO I, war poetry, erfgoed en economie.

De leerlingen gaan in kleine groepjes zelfstandig aan de slag. Met de De Erfgoedapp gaan ze op ontdekking in het fort en voeren opdrachten uit met hulp van hun smartphone. Hierbij vinden ze de antwoorden door aandachtig op zoek te gaan op het fort. De antwoorden sturen ze digitaal naar de leerkracht. Op deze manier krijgen ze de kans om in vrijheid te ontdekken, maar is er toch een vorm van controle door de leerkracht.

De thema’s Wereldoorlog I, herdenking en vrede (conflictoplossing), opbouw forten en de strategie erachter en herbestemming (economie) komen aan bod tijdens het bezoek. Er wordt ook gewerkt aan de vakoverschrijdende eindtermen. Opdrachten rond burgerschap en vrede zijn extra troeven.

Er zijn drie verschillende pakketten beschikbaar, in elk fort wordt er een bepaald thema uitgediept. De app is bruikbaar in de forten van Wommelgem, Mortsel en Edegem. Deze forten zijn vlot bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer.

Een bezoek duurt ongeveer een halve dag. Het pakket is perfect te combineren met een gegidste rondleiding en/of een bezoek aan een van de verschillende musea op de forten. Ook voor sportactiviteiten zijn er heel wat faciliteiten op de forten.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
provincie Antwerpen
Organisatie

Ontdek ook

Bekijk alle