De leraar maakt het verschil

logo
Bron

Presentatie van een sessie op de studiedag School-hartje-onderzoek van 14 februari 2019.

Thema schoolbeleid.

Onderwijs waarin elke leerling maximale leerkansen krijgt en de noodzakelijke competenties van de 21e eeuw bereikt, vormt een grote uitdaging in het secundair onderwijs. Het verhogen van socio-emotioneel welbevinden bij leerlingen en leraren is cruciaal om de stap richting gelijke onderwijskansen te zetten en de uitstroom van leraren te verminderen.

Vanuit een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek focussen wij op het realiseren van een verbindende interactie tussen leraren en leerlingen waarbij we op zoek gaan naar bepalende factoren voor een kwaliteitsvolle verbindende leraar-leerling interactie en op welke manier deze maximaal ingezet kunnen worden. Uit de eerste resultaten blijkt dat een kwaliteitsvolle verbindende interactie tussen een leraar en leerling(en) bestaat uit vakgebonden passie, empathie, vertrouwen en aanwezigheid als noodzakelijke bouwstenen en dit zowel vanuit het standpunt van de leraren als leerlingen. 

In deze keuzesessie vormen we een professionele leergemeenschap waarin de bouwstenen van een verbindende leraar-leerling interactie centraal staan en dit vanuit zowel het perspectief van de leraar als dat van de leerling. Samen het eigen denken en handelen onder de loep nemen, onderbouwd leren van elkaar, zoeken naar antwoorden voor concrete vragen, tips, ... zijn enkele doelstellingen die wij in deze sessie willen realiseren.

Sprekers
Katrien Melotte, Sofie Deprez, Sara Vreys en Tanja Ceux vormen een team van praktijkonderzoekers binnen het expertisecentrum Inclusive Society van de hogeschool UC Leuven-Limburg.

Katrien, Sofie en Sara zijn binnen de opleiding ‘Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs’ als lerarenopleider intensief betrokken bij het opleiden van toekomstige leraren secundair onderwijs en dit vanuit hun expertise binnen de pedagogisch-didactische leerlijn of het onderwijsvak plastische opvoeding.
Tanja is opleidingsverantwoordelijke van deze opleiding. 

Doelgroep
Leraren, onderzoekers, lerarenopleiders, pedagogische begeleidingsdiensten, … met interesse voor verbindende leraar-leerling interactie als startvoorwaarde voor goed klasmanagement

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan