Wat de dingen doen en doen doen : Artefacten in onderwijsvernieuwing

logo
Bron

Presentatie van een sessie op de studiedag School-hartje-onderzoek van 14 februari 2019.

Thema schoolbeleid / Onderwijsvernieuwing: processen en instrumenten.

Onderwijsvernieuwingen komen vaak de school binnen in de vorm van artefacten: speciaal ontworpen ‘dingen’ die het vernieuwingsproces willen ondersteunen, vergemakkelijken… Die artefacten doen echter vaak meer dan waarvoor ze bedoeld waren, ten goede of ten kwade. Aan de hand van een vernieuwingscasus (de BaSO-fiche) proberen we de rol van artefacten te ontsluieren en inzichtelijk te maken. 

Sprekers
Karen Vermeir is assistent aan het Centrum voor Onderwijsvernieuwing en de Ontwikkeling van de Leraar en School (COOLS) van de KU Leuven. Ze bereidt een doctoraatsproefschrift voor over de implementatie van onderwijsvernieuwingen. Daarbij gaat ze vooral in op de rol van artefacten en externe ondersteuning.
Geert Kelchtermans is hoofd van het onderzoekscentrum COOLS (KU Leuven). Zijn onderzoek concentreert zich op de relatie tussen individuele onderwijsprofessionals enerzijds en hun beroepscontext (de school als organisatie) anderzijds. Kernthema’s zijn de professionele ontwikkeling van (beginnende) leraren doorheen hun loopbaan, onderwijsvernieuwing, leiderschap in scholen en de professionalisering van lerarenopleiders door onderzoek (LOEP-perspectief).

Doelgroep
Practici die betrokken zijn bij het uitdenken en/of in de praktijk brengen van vernieuwingen, zowel binnen de school (interne begeleiders, schoolleiders, middenkader) als erbuiten (pedagogisch begeleiders; curriculumontwikkelaars…), onderzoekers

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan