Personeelsbeleid vanuit schoolperspectief in de praktijk

logo
Bron

Presentatie van een sessie op de studiedag School-hartje-onderzoek van 14 februari 2019.

Thema schoolbeleid.

De kwaliteit van onderwijs hangt onder meer af van de competentie en inzet van leraren, tegelijk moeten scholen optornen tegen een lerarentekort en een hoge uitstroom van beginnende leraren.

Scholen moeten zich dan ook bewust zijn van het belang van een goed personeelsbeleid dat ondersteunend werkt voor en geïntegreerd wordt in het ruimere schoolbeleid.

Maar hoe kunnen scholen dit nu concreet aanpakken?

Deze workshop gaat in op deze vraag om zo handvatten te kunnen bieden aan scholen om hun inspanning op gebied van personeelsbeleid maximaal af te stemmen en te laten renderen voor de noden van leraren én de ruimere schoolontwikkeling.

Sprekers
Melissa Tuytens en Eva Vekeman zijn beiden werkzaam binnen de onderzoeksgroep BELLON (BELeid en Leiderschap binnen Onderwijs) aan de vakgroep Onderwijskunde (Faculteit Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Gent). 
Melissa Tuytens is sinds 2006 werkzaam aan de Vakgroep Onderwijskunde van de UGent. Haar onderzoeksinteresses situeren zich dan ook op het vlak van personeelsbeleid in scholen, de rol van de schoolleider en schoolbeleid in het algemeen. Momenteel werkt ze als adjunct-coördinator van het Steunpunt voor Onderwijsonderzoek (SONO) waarbinnen ze eveneens onderzoek voert naar de integratie van personeelsbeleid en strategisch schoolbeleid binnen basis- en secundair onderwijs.
Eva Vekeman studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de universiteit van Gent. Ze schreef een doctoraatsproefschrift over het selecteren en ontwikkelen van nieuwe leraren en het belang van fit van leraren binnen de schoolcultuur. Momenteel werkt ze als postdoctoraal onderzoeker aan het onderzoek ‘Personeelsbeleid vanuit schoolperspectief’ dat kadert binnen (SONO).

Doelgroep
Schoolleiders, middenkader, pedagogisch begeleiders en onderzoekers

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan