Economische vaardigheden: Project


Is het haalbaar om alle leerlingen uit de eerste graad via een project economische basisvaardigheden mee te geven? Dat is de onderzoeksvraag die we aan de hand van de literatuurstudie en het project willen beantwoorden.

Als eerste hebben we onderzocht of er al elementen terugkwamen in de leerplannen. Enkel de leerlingen die één van de economische richtingen volgen, krijgt een basis aan economische vaardigheden mee. De andere leerlingen vallen dus uit de boot. Het is wel belangrijk dat ook zij een basis aan economische vaardigheden mee krijgen. Ze zullen dit later in het dagelijks leven zeker nog kunnen gebruiken. Vandaar dat wij zelf ook zo’n project gaan ontwerpen!

Bestaan er dan helemaal geen projecten economische basisvaardigheden? Natuurlijk wel. Zo heeft Vlajo enkele projecten uitgewerkt, bijvoorbeeld 'Talent4Event’ en 'Vlajo Challenge’. Vlajo is een organisatie die samenwerkt met de Vlaamse overheid op vlak van innoveren en ondernemen. Vlajo wil de ondernemingszin van jongeren stimuleren. Deze bachelorproef is echt gebaseerd op de economische basisbegrippen en –vaardigheden. Dit komt in mindere mate aan bod bij 'Talent4Event’. In het project van Vlajo ligt de nadruk op een plezierig project uitvoeren. In deze bachelorproef wordt creativiteit en plezier gecombineerd met toch ook wel een leerrijk gedeelte. Het is ook de bedoeling dat de leerlingen de volgende jaren kiezen voor een economische richting. Dat komt ook bij het project van Vlajo minder aan bod. Daarom kan deze bachelorproef, met een duidelijk doel, echt een meerwaarde bieden aan het onderwijs. (Vlajo, programma’s, 2016)

Er zijn amper economische projecten in de scholen. Er is dus wel degelijk nood aan een project economische basisvaardigheden. Er zijn ook tal van onderwerpen die hierin aan bod kunnen komen. Het meest voor de hand liggende onderwerp blijkt dus 'budgetbeheer’ en 'omgaan met geld’ te zijn.

Het is zeker mogelijk om leerlingen uit de eerste graad economische basisvaardigheden mee te geven aan de hand van een project. Het project biedt ook nog groeimarge, wat interessant is voor de toekomst!

Deze bachelorproef van Stef Van Briel wordt door PXL Education gedeeld in het kader van een project waarbij we bachelorproeven van studenten lerarenopleiding vlotter beschikbaar willen maken voor leerkrachten in de praktijk. Alle bachelorproeven kan je hier raadplegen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
PXL-Education
Organisatie