We maken een hoorspel: Het Raadsel

Er zijn al heel wat audiofilms op de markt. De verhalen van Het Geluidshuis dragen mijn voorkeur weg. Door deze hoorspelen te beluisteren, wou ik graag zelf iets dergelijks opnemen met mijn klas.

Eerst beluisterden we een fragment. Dat werd besproken: de inhoud, de humor, de personages, de geluiden...

Daarna kozen we een verhaal (in ons geval: Het raadsel uit de sprookjesbundel En ze leefden nog lang en gelukkig van Henri van Daele) en lazen de tekst. De kinderen kozen een personage of de taak van geluidsman. Aangezien mijn kinderen minder taalvaardig zijn, koos ik ervoor zelf de verteller te zijn. Vlot lezende kinderen kunnen die taak natuurlijk overnemen.

De opname zelf gebeurde met een dictafoon. Geluiden werden gemaakt met een speelgoedpianootje, met de stem en het lichaam.

Nadien werd nog wat knip en plakwerk verricht door mezelf met het (gratis en behoorlijk gebruiksviendelijk) programma Audacity, zodat grote haperingen uitbleven.

Het verhaal staat nu op onze website. Zo kunnen kinderen het thuis ook beluisteren of op hun mp3-speler plaatsen, of aan vrienden laten horen. Misschien volgt ook nog een 'reclamespotje' om in onze schoolradio te gebruiken.

Davy Cloet
Leerkracht, ICT-coördinator, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
Muzische vormingNederlands
buso
Muzikale opvoeding - MuziekPodiumkunsten - Theater Dans Ballet
dko
Woordkunst
Info
Audio
Gepubliceerd: 28-01-2010
Categorie
Opname schoolactiviteit
Trefwoorden
audiofilmgeluidenHet Raadselhoorspelkunst en cultuurliteratuurmuzisch-creatieve vormingopnamespreekoefeningsprookjesverhaalvoorlezentalen