In het Spoor van de Toekomst : Huis Braem

logo

In 2007 hield Antwerpen Averechts cityLabo, het nieuwe stadslaboratorium, boven de doopvont. cityLabo trekt de stad in, op zoek naar de interactie tussen mens en stadsarchitectuur. Hoe ervaren stadsbezoekers en – bewoners ‘hun’ stad van de 21ste eeuw? Wordt het een veilig nest, of een kankerplek? Hoe ziet de ideale stad er volgens de ‘man/vrouw in de straat’ en de stedebouwkundige uit? Hoe kunnen beide partijen iets voor elkaar betekenen?
Deze en nog een heleboel andere vragen wil cityLabo publiekelijk stellen, in een immer evoluerende denktank die vakmensen en stadsgebruikers samenbrengt.

In 2008 was het net een halve eeuw geleden dat Expo 58, de eerste naoorlogse wereldtentoonstelling, te Brussel werd georganiseerd. De Expo was op vele gebieden een scharniermoment in de geschiedenis van ons 'modern'België.

Ook Antwerpen deelde in de Expo-gekte. Op vraag van de Erfgoedcel Antwerpen ontwierp cityLabo een stadsparcours doorheen Antwerpen, waarbij allerhande sporen van dat fascinerende decennium ‘de fifties’ aan het licht komen. De vraag die ons daarbij vooral bezighield: hoe zagen de Antwerpse bewoners en stadsplanners in 1958 de toekomst van hun stad?

In het spoor van de toekomst kijkt niet alleen achteruit. Ook onze toekomst komt aan bod. cityLabo selecteerde daarvoor een paar ontwikkelingsprojecten waar aan het Antwerpen van de 21ste eeuw wordt gebouwd.

Bij dit parcours horen een geleide bustour, een prachtig naslagwerkje, een routeplan en een audioguide.

Met dank aan Vic Meeus. 

Gebruik

Dergelijke audiofragmenten kunnen ook in de klas gebruikt worden. Vroeger bestond er zoiets als Schoolradio met luisteropdrachten. Wie zich geroepen voelt, kan bij dit audiofragment zelf vragen maken en delen met KlasCement. 


25374.mp3 (2,5 MiB)
Steven Duyver
Leerkracht

Ontdek ook

Dit is een openbaar leermiddel dat je zonder aanmelden kan bekijken.
Om dit leermiddel favoriet te maken, een score te geven of er op te reageren, meld je eerst aan.
Reactie toegevoegd. Herlaad de pagina om je reactie te bekijken.