Meikever

De meikever (Melolontha melolontha) is een 2,5 tot 4 cm grote kever waarvan de imagines zich in mei ontpoppen en dan enige weken van jonge boomblaadjes eten en rondvliegen, op zoek naar een partner.

Ze komen voor op de zandgronden. Vroeger algemeen, zijn ze nu door bestrijding relatief zeldzaam. De larven leven in de grond en knagen aan de wortels van kruidachtige planten, zoals gras, maar ook aan die van bomen. In het gras, maar ook in de groentetuin, kunnen ze veel schade veroorzaken.

De larve van een meikever wordt engerling genoemd. De larve heeft een bruine kop en het lijf is geelwit van kleur. Aan de zijkanten zitten ademopeningen. De larve verblijft twee tot drie jaar in de grond alvorens zich te verpoppen. Tijdens de wintermaanden kruipt de larve dieper de grond in.

Natuurlijke vijanden van de engerling zijn mollen en vogels zoals mezen, kraaien en spreeuwen. Biologische bestrijding is mogelijk met parasitaire aaltjes.

De mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen doordat de lamellen aan het eind van hun voelsprieten groter zijn dan die van het vrouwtje, ruim 2 mm tegen ca 1 mm.

Tanja Maes
Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
Wetenschappen en techniek
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
Biologie
Info
Beeld
Gepubliceerd: 18-11-2009
Categorie
Foto
Trefwoorden
kevermeikevermelolontha melolonthanatuur