Spreeuw

Foto Toegevoegd door Tanja Maes op 16.04.2010
Beeld

De spreeuw (Sturnus vulgaris) is een vogel uit de familie van de spreeuwachtigen uit de orde zangvogels.

Hoewel hij het hele jaar door te zien is, is het een trekvogel. De spreeuwen die wij hier 's zomers zien, zitten 's winters zuidelijker en onze winterspreeuwen bevinden zich 's zomers noordelijker.

Het verenkleed is glanzend zwart met, vooral in het zonnetje, een weerschijn van bronsgroen (kop en achterhoofd) en verschillende variaties purper. In de winter is het duidelijker gespikkeld dan in de zomer.

Behalve voor kenners is er eigenlijk nauwelijks onderscheid te maken tussen het mannetje en het vrouwtje. Omdat de veren van het wijfje wat groter en breder zijn, en omdat de uiteinden van de contourveren wit gekleurd zijn, zijn stippels van het winterkleed groter en staan bovendien wat dichter opeen.

Jonge spreeuwen zijn grijsbruin met een lichte keel. Aan het eind van de zomer ruilen ze dit verenpak om voor dat van de volwassenen, zij het dat hun spikkels duidelijker zijn dan die van de oudere volwassenen die meer gemeleerd zijn.

De lengte bedraagt 19-22 cm; met een spanwijdte van 37 - 42 centimeter en een gewicht van 70-80 gram.

Spreeuwen kunnen lang achtereen zingen, het geluid dat ze hierbij maken klinkt vaak meer als een soort gekwetter dan een gefluit.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager   2e, 3e graad
Wetenschappen en techniek
ASO (en 1A)
BSO (en 1B)
KSO
TSO
BuSO
Biologie
Categorie
Foto
Trefwoorden
natuurspreeuwvogelzangvogel