Spreekwoorden en woordenschat


Woordenschat opbouwen gebeurt op elk moment tijdens de lessen en de leeractiviteiten. Ook het gebruik van spreekwoorden en zegswijzen komt aan bod in de lagere school. Het is aan de leerkracht om een omgeving te creëren waarbij de leerling tot verkennen komt. De leerling moet een ruim en verscheiden aanbod krijgen. Dit aanbod kan voorgesteld worden in verschillende contexten. Enkel op deze wijze zal de leerling zijn kennis verruimen. Het is van essentieel belang dat nieuwe woordenschat en nieuwe spreekwoorden of zegswijzen op een speelse wijze worden aangeboden. De mogelijkheden met ICT kunnen veel van deze aspecten realiseren.

Spreekwoorden en spreekprenten
Bij deze PowerPoint oefening krijgt de leerling een prent met de afbeelding van een spreekwoord te zien. De leerling kiest bij de meerkeuze oefening voor het passende spreekwoord en nadien voor de juiste verklaring. Uiteindelijk krijgt de leerling een tekstje aangeboden en moet de leerling het tekstje kiezen dat best past in de context.

Spreekwoorden Brueghel
Bij de PowerPoint oefening 'Spreekwoorden Brueghel - versie 1' kan de leerling kiezen voor een auditieve zoektocht doorheen de verborgen spreekwoorden in het betreffende schilderij. De spreekwoorden worden voorgelezen wanneer men met de muisaanwijzer over het betreffende deel van het schilderij komt. Door op het betreffende spreekwoord te klikken, verschijnt een verklaring van het spreekwoord.
Bij de PowerPoint oefening 'Spreekwoorden Brueghel - versie 2' kan de leerling op zoektocht gaan doorheen de meer dan 120 verborgen spreekwoorden.

Excel
Bij de Excel oefening is het de bedoeling dat de leerling de witte velden invult met het juiste woord bij de prent. De leerling krijgt een passende feedback.  

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, ICT-coördinator