Vak / Leergebied
Gedrags- en cultuurwetenschappen
Geschiedenis - Archeologie
Levensbeschouwing (Erkende godsdienst, Zedenleer)
PAV - MAVO - GASV - ASPV
Politieke en Sociale Wet. - Maatschappijleer
Psychologie en Pedagogie
Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen
Onderwijsniveau
ASO - 2de graad
BSO - 2de graad
Kunstsecundair
Technisch secundair
ASO - 3de graad
BSO - 3de graad
BSO - 4de graad
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding
Lesvoorbereiding - Lesplan
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
Als het ginder is, is het hierBelgiëBosniëBurundiCambodjaconflictCongodialoogdiscussieervaringgetuigenisgeweldgroepswerkherinneringseducatieleefwereldlevensverhaalmassageweldmisdaadpreventieradioRCN Justice & DémocratieRwandasamenlevenuitdagingverhaalverzetverzetsmensenwereldburgerschapworkshop

Als het ginder is, is het hier, reeks I : Levensverhalen van verzetsmensen

Logo Toegevoegd door Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie op 06.03.2015
Downloadbaar lesmateriaal

Meld aan om dit leermiddel volledig te kunnen bekijken.

In Europa sensibiliseert de Belgische NGO RCN Justice & Démocratie een breed publiek rond hedendaags massageweld via de “Als het ginder is, is het hier”-radioreeksen. Deze radioreeksen met getuigen van recente conflicten bieden de basis voor workshops rond de preventie van hedendaags massageweld voor leerlingen van het 4de, 5de en 6de jaar secundair onderwijs en andere groepen jongeren (vanaf 15 jaar).

Hoe verloopt de workshop?

De workshops bestaan uit drie delen. Ze laten de leerlingen toe de harde werkelijkheid van hedendaags massageweld te ontdekken en openen het debat over de universeel menselijke vragen die deze misdaden oproepen ‘ginder’ en ‘hier’. Op voorhand heb je als begeleider keuze uit 11 geëngageerde levensverhalen van ooggetuigen waarrond je kan werken.

In de workshop vertrek je vanuit de leefwereld van de jongeren aan de hand van de fototaal-methodiek rond een gekozen thema (engagement, verzet, vrijheid,…). Daarna luister je samen met de leerlingen naar een geëngageerd levensverhaal (20 min). Deze luisterverhalen vertellen het verhaal van een persoon die massageweld heeft overleefd en er zich tegen heeft verzet.

In kleine groepjes antwoorden de leerlingen vervolgens op enkele verdiepingsvragen, die verwijzen naar het beluisterde levensverhaal. De groepen wisselen zo uit rond geweldpreventie en de uitdagingen van het ‘samenleven’ in België. De jongeren gaan met elkaar de discussie aan over de vragen die deze internationale misdaden oproepen, maar ook over de uitdagingen van het harmonieus samenleven om dit extreem geweld te voorkomen, ook hier in Europa. De jongeren laten hun ervaringen, kennis en meningen met elkaar in dialoog gaan als kritische, solidaire en verantwoordelijke burgers. De begeleider sluit de workshop af door de resultaten van het groepswerk voor de hele klas samen te vatten.

Om het onderwerp in te leiden of te verdiepen in de klas, kunnen de leraren de educatieve koffer “Als het ginder is, is het hier” ontlenen. RCN J&D beschikt ook over een bescheiden mediatheekje, waaruit de leraren kunnen putten.


Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou

  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.

Registreer nu

Veilig en gratis