Taccle2 : Technologieondersteund leren voor sleutelcompetenties

Foto Toegevoegd door Jens Vermeersch op 17.06.2015
Downloadbaar lesmateriaal

Er wordt steeds meer van leraren verwacht. In het voorbije decennium werd je waarschijnlijk gevraagd om het leerproces te personaliseren, technologie binnen en buiten het klaslokaal te integreren en kerncompetenties te benadrukken wanneer je met je leerlingen werkt. Als leraar sta je altijd voor uitdagingen...maar hoe begin je eraan?

Waarom niet vertrekken vanuit het Taccle2 handboek over kerncompetenties? Hierin vind je meer dan honderd korte activiteiten en ideeën om de acht kerncompetenties in je lespraktijk in te voeren.

Bij een ruime meerderheid van de voorgestelde activiteiten staan de leerlingen centraal, ze zullen hun handen uit de mouwen moeten steken en er voluit voor moeten gaan! Hierdoor veranderen ze hopelijk van louter consumenten van de informatietechnologieën naar actieve online ‘prosumenten’.

Leraren van zeven Europese landen bepaalden wat volgens hen de belangrijkste kennis, vaardigheden en attitudes zijn binnen de sleutelcompetenties. Daarna zochten ze naar manieren waarop ze de leerlingen konden helpen bij het ontwikkelen van hun eigen, persoonlijke vaardigheden, attitudes en kennis op dat vlak. Elke activiteit bevat op zijn minst een, maar vaak twee of zelfs meer, digitale toepassingen of bronnen die we aanraden. De meest nieuwsgierigen onder jullie kunnen technisch gezien meer dan 150 verschillende online toepassingen en bronnen uitproberen. Je krijgt dus een prachtig overzicht van de educatieve mogelijkheden die de informatie- en communicatietechnologieën vandaag de dag bieden.

Taccle2 is een project dat gefinancierd werd door de EU, binnen het kader van het programma Een Leven Lang Leren. Het handboek over sleutelcompetenties is er één uit een reeks van vijf. Het boek is geen gids die je alles stap voor stap uitlegt, toch zijn we ervan overtuigd dat gepassioneerde leraren vele activiteiten en toepassingen zullen ontdekken die hun huidige lessen boeiender en rijker zullen maken.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan

3 redenen om lid te worden van het grootste lerarennetwerk van Vlaanderen

Door en voor leraren

Bijdragen van mensen uit de praktijk. Je hoeft niet te delen om KlasCement te gebruiken.

Vind snel wat je zoekt

Filter snel en gemakkelijk op leeftijd, leergebied of het soort materiaal wat je zoekt.

Gratis en veilig

Gratis dienst van het Departement Onderwijs en Vorming. Geen kleine lettertjes.
Vak en niveau
ICT
Lager 1ste graad, 2de graad, 3de graad
BuLO
Ander onderwijsniveau
Kleuter 3 jaar of jonger, 4 jaar, 5 jaar
A-stroom 1ste graad
B-stroom 1ste graad
ASO 2de graad, 3de graad
BSO 2de graad, 3de graad, 4de graad
KSO 2de graad, 3de graad
TSO 2de graad, 3de graad, 4de graad
Lerarenopleiding
Volwassenenonderwijs
Onderwijsbehoefte
Algemeen
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding
Computeractiviteit (taak, oefening)
E-boek
Trefwoorden
ComeniusDigitaal lerene-lerenGO!ICT-toolICT-vaardigheidkerncompetentielerenLLPsleutelcompetentiesleutelvaardighedenTACCLEtaccle2technologieondersteundleerzorg