Boeren Troef! : Educatief dossier

Logo Toegevoegd door Solidagro vzw op 22.02.2016
Downloadbaar lesmateriaal

De duurzaamheid van de aarde staat meer dan ooit onder druk door de toenemende bevolkingsdruk, de klimaatopwarming, het verlies aan biodiversiteit en de onstilbare honger naar grondstoffen. We worden geconfronteerd met complexe maatschappelijke fenomenen die de draagkracht van onze planeet onder druk zetten. De degradatie van het milieu is onlosmakelijk verbonden met problemen rond landtoegang en vruchtbaarheid van gronden. Op boerenfamilies in het Zuiden heeft dit een rechtstreekse impact. Zij zijn direct afhankelijk van hun natuurlijke omgeving om in hun levensonderhoud te voorzien.

Solidagro stimuleert een duurzame, zelfvoorzienende landbouw waarbij kleine boeren hun eigen voedsel verbouwen op een manier die de bodemvruchtbaarheid niet aantast.

Ga als leerkracht aan de slag met Solidagro’s materialen:

Educatief dossier: Boeren Troef! over vruchtbare grond 

In de afgelegen gebieden in West-Afrika, de Filipijnen en Bolivia waar Solidagro werkzaam is, moet een boerenfamilie doorgaans overleven van 1 hectare grond. Steeds langere droogteperiodes, een tekort aan water en weinig vruchtbare grond brengen hun voedselzekerheid in het gedrang. In dit dossier kan je per regio ontdekken wat de problemen rond grond zijn door onder andere leuke zoekopdrachten, stellingen en zuiderse recepten. Je kan hierbij zelf selecteren welke regio je behandelt en welke werkvorm je toepast.

Als opwarmertje kan je alvast het educatief filmpje vertonen. Wat gebeurt er als drie Vlaamse jongeren moeten zien te overleven met de middelen van een boer in het Zuiden?

Kaartspel

Met het Boeren Troef!-kaartspel kan je aan de slag met zes nieuwe spelletjes rond het thema vruchtbare grond. In de spellen komen de verschillende fasen van de landbouwcyclus aan bod: zaaien, groeien en oogsten. Zet je schrap voor een rondje boeren aan het woord, bemesten, plagen verjagen, boeren troef, goed geboerd of boerenbedrog! Een leuk opwarmertje voor in de les!


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
ASO 3e graad
TSO 3e graad
Niet vakgebonden
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding
Lesvoorbereiding - Lesplan
Organisat. & adm. document
Trefwoorden
boerenBoeren Troef!Boliviëdidactische werkvormdossiereducatief dossierFilipijnenlandroofmijnbouwvideomateriaalvruchtbare grondWest-AfrikaAfrikamensenrechtenmilieueducatieontwikkelingshulp
Thema
mensenrechten  milieueducatie  ontwikkelingssamenwerking  Afrika