Vak / Leergebied
Informatica
Gedrags- en cultuurwetenschappen
Geschiedenis - Archeologie
Media en Communicatie + Sociale vaardigheden
PAV - MAVO - GASV - ASPV
Politieke en Sociale Wet. - Maatschappijleer
Nederlands
Onderwijsniveau
BuSO
Secundair
Categorie
Lesvoorbereiding - Lesplan
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
actuaactualiteitactualiteitsopdrachteducatief pakketfakefake newsinformatieinformatie verwerkeninformatiebroninformatievaardighedeninformatieverwerkinglesideenieuwsNieuws in de Klasnieuwsbegripnieuwsberichtwerkvormalfabetiseringtalenveilig computergebruik
Thema
alfabetisering  veilig computergebruik 

Fake news? What's in a name : Educatief pakket

Foto Toegevoegd door Jan De Craemer op 21.06.2017
Downloadbaar lesmateriaal

Meld aan om dit leermiddel volledig te kunnen bekijken.

Jongeren komen via verschillende kanalen in contact met het nieuws. Maar hoe stimuleer je hen om kritisch naar het nieuws te kijken?  Er worden vaak foutieve nieuwsberichten geschreven en gedeeld. Bovendien kan nu iedereen nieuwsberichten maken en publiceren. Het is voor iedereen noodzakelijk om kritisch naar de bron en boodschap van nieuws te kijken om zo een eigen mening te kunnen vormen. Maar hoe dat je dat nu? En hoe kan je achterhalen of nieuws echt is of niet? 

Mediawijs heeft in samenwerking met Stampmedia en de Vlaamse Nieuwsmedia in kader van Nieuws in de klas een educatief pakket ontwikkeld over Fake News.

In het pakket ontdek je de verschillende vormen van Fake News en een checklist om foutieve en misleidende nieuwsberichten te herkennen. Aan de hand van verschillende methodieken leren jongeren kritisch na te denken over nieuws, een eigen mening te vormen, maken ze zelf nieuwsberichten en beoordelen ze of nieuwsberichten en foto’s echt zijn of niet.


Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou

  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.

Registreer nu

Veilig en gratis