Wat na het secundair onderwijs : Lespakket

meisje dat nadenkt
Pixabay

Met dit lessenpakket kan je in de klas werken rond studiekeuze (gericht op de overgang naar het hoger onderwijs). Het materiaal is ontworpen voor laatstejaarsstudenten (zesde middelbaar ASO of TSO), maar kan aangepast worden aan andere graden of studiedomeinen. Het materiaal kan deel uitmaken van een uitgebreid studiekeuzetraject (geen vereiste). Daarnaast kunnen de lessen gebruikt worden als voorbereiding op een bezoek aan de SID-in.

Het lessenpakket bestaat uit drie onderdelen. Deze drie onderdelen kunnen in willekeurige volgorde gebruikt worden. Bij de opdrachten wordt gewerkt aan alle communicatieve vaardigheden (spreken/gesprekken voeren, actief luisteren, lezen en schrijven).

Inhoud van het pakket:

  • Spreekopdracht: stellingenspel. De leerlingen spreken met elkaar over verschillende stellingen i.v.m. hun studiekeuze. Enkele stellingen zijn doordenkers. Actief luisteren en gespreksvaardigheid (vb. goede vragen stellen, concrete antwoorden geven, interageren) zijn hier belangrijk.
  • Leesopdracht: aan de hand van deze taak nemen de leerlingen de brochure 'Wat na het secundair onderwijs' door. Ze leren gericht informatie opzoeken in een brochure en denken na over hun studiekeuze.
  • Schrijfopdracht: aan de hand van deze taak exploreren de leerlingen de website www.onderwijskiezer.be en interpreteren ze de resultaten van de Columbustest (een test waarbij de leerling zelf zijn interesses, capaciteiten en waarden ontdekt). Ze bereiden ook hun bezoek aan de SID-in voor.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Lisa Van Herck
Leerkracht

Ontdek ook

Bekijk alle