Cursus Latijns schrift NT2: Technisch lezen en schrijven voor anderstalige volwassenen


Met deze gratis cursus volg ik het voorbeeld van Janique Vanderstocken die een veel ruimere cursus Zwart op Wit uitwerkte op niveau van Basiseducatie waar meer lestijd voorzien is.

Deze cursus en bijhorende handleiding is voor leerkrachten NT2 die Latijns Schrift voor NT2 ofwel Technisch lezen en schrijven voor anderstalige volwassenen geven in (slechts) 40 uur. (zie leerplan). Deze cursus volgt de pedagogisch-didactische wenken uit dit leerplan en is cyclisch opgebouwd.

De handleiding omvat tips en cursusmateriaal aanvullend op het cursistenwerkboek.

Deze cursus vertrekt van de Schrijfmotorische oefenbundel voor andersgealfabetiseerde NT2-cursisten van Iris Vandewiele en houdt de volgorde van de letters aan – al breiden ze deze uit naargelang de aanbreng van de eigen modelwoorden.

Alle basiscompetenties komen aan bod in de cursus.

Deze cursus integreert allerlei inzichten uit diverse bronnen, zonder deze laatste letterlijk te kopiëren. Zo volgen ze wat betreft de visuele aanpak (o.a. de hak-en-plak-techniek van de modelwoorden) het voorbeeld van de Maan-roos-vis-didactiek (uitgeverij Zwijsen) en de cursus Zwart op Wit van Janique Vanderstocken.

Ook op het niveau van oefeningen voor het auditief en visueel discrimineren van fonemen en morfemen, vond de maker inspiratie bij Zwart op Wit, naast de app Uitsprekend van de VDAB en de spellings- en uitspraakoefeningen van de cursus Zo Gezegd (uitgeverij Pelckmans). Hieruit is echter ook niets letterlijk overgenomen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht

Ontdek ook